Setelah setengah abad hidup dimuka bumi ini dan setiap tahun menyambut hari raya ketupat palas ini tidak pernah miss sekali pun ha...ha... tetapi haram sekali membuatnya tidak tahu, biasanya order aje cuma rendang aje dibuat Tapi ahamdulillah tahun ini saya buat sendiri setelah hati tergerak untuk mempelajarinya. Sesungguhnya bukan susah mana tetapi yang pasti bagi saya 10 kali try juga la. Awalnya asyik mendapat ketupat betina aje lama-lama bila tangan dah mahir baru terhasil ketupat jantan
Bagi yang curious dan berhajat saya sertakan linknya dan juga gambar step by step dari ikhsan google. To be honest lain rasanya makan ketupat sendiri dari dibeli ha...ha kepuasan tidak terkata
Ketupat Palas
Yield: - Menghasilkan 30 biji
Ketupat palas atau ketupat pulut makanan tradisi orang-orang Melayu dimusim perayaan. Penting ketupat ini ialah cara menganyamnya Ketupat ini sedap dimakan bersama apa-apa rendang
- 1 kg Beras pulut
- 500 g santan kelapa
- 1 sdb gul1
- garam secukup rasa
cara menyediakannya
- Masak
santan gula dan garam atas,api kecil sehingga santan mendidih
- Sejukkan dahulu
- Masukkan santan pada pulut dan gaul rata
- Jika ingin masukkan jagung atau kacang atau puut hitam rebuskan bahan ini dahulu dan gaulkan bersama pulut
- Kukus pulut sehingga masak
- Sejukkan dan sedia dibalut
|
Pulut yang dikukus bersama kacang dan jagung |
|
Ikhsan Google |
Untuk lebih jelas mempelajari cara anyamannya klip video ini ikhsan facebok
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment