Saya sekeluarga meminati bitterballen ini malah bitterballen adalah resipi yang kedua saya kongsikan sejak saya mula buka blog. Kerana terlalu minat sejarah dan asal usul bitterballen ini semua saya ceritakan. Jujur saya cakap kroket Belanda ini memang sedap dan saya selalu frozenkan dan goreng bila-bila masa teringin
Bitterballen ini sedap dimakan bersama mustard sos mayo atau cili sos
Bitterbalen Daging
Yield: - lebih kurang 20 - 25 biji
Snak Belanda yang diminati dirantau ini terutama Indonesia. Rasanya lebih kurang seperti rasa kroket
Sedap dimakan bersama mustard sos cili sos ataupun mayo
- 200 gr daging ayam/lembu cincang
- 100 gr cendawan butang, cincang
- 150 gr tepung
- 1.5 cawan susu
- 100 gr keju Gouda/Cheddar parut
- 4 sdb mentega
- 1 biji bawang bombay ukuran besar,
cincang halus
- 2 btg seledri, cincang
- 1 sdb daun parsley cincang
- 1/2 sdb stock ayam
- Garam, merica, gula, bubuk pala
secukupnya
Bahan Salut
- 150 gr tepung serbuk roti
- 2 biji putih telur, kocok lepas
Caranya
- Panaskan margarin sehingg cair.
Tumis bawang bombay sampai wangi.
- Kecilkan api, masukkan tepung. Kacau rata
- Tuang susu sedikit demi sedikit
sambil dikcau supaya adonan nggak menggumpal.
- Masukkan daging, keju, cendawan dan seledri . Kacau rata sampai masak. Angkat.
- Setelah adonan agak dingin, ambil
segumpal adonan. Bentuk bebola, padatkan. Kerjakan sampai adonan habis.
- Celup dengan telur dan gulingkan ke breadcrumbs
- Goreng dalam minyak banyak yang panas
hingga kuning kecoklatan. Angkat, tiriskan.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
1 comment:
sedapnye...makan panas2 ni kompem menambah2..hihi
Post a Comment