Seingat saya masa zaman sekolah dulu arwah umi selalu buat apam ini, katanya cantik manis dan biasanya menggunakan ice cream soda. Resipi ini lebih kurang sama tapi soda digantikan dengan susu segar. Untuk menaikkannya saya guna ovelette. Apam ini nampak mudah tetapi kekadang meragam juga ia, paling saya takut kalau ia tidak mahu merekah atau pecah empat.
Apam ini akan jadi cantik jika kita pandai bermain dengan warnanya. Apam comel ini sesuai untuk hidang majlis, gebu, lembut dan sedap
Apam Mekar Hijau Merah
- 250 g tepung gandum
- 180 g gula kastor
- 1 sdb makan baking powder
- 200 gm susu segar
- 2 biji telur
- 12 g ovelette
- sedikit esen vanilla
Cara Menyediakannya
Ayak bersama tepung gandum dan baking
powder..dan ketepikan
Campurkan gula, air, telur dan ovellete
dan putar hingga gebu dan putih.
Masukkan tepung dan susu bersalang
seli ke dalam adunan dan kacau hingga rata.. aku kacau guna spatula jer.
Rehatkan adunan 30minit dan selepas
30minit kacau lagi adunan sekejab.. dan pastu bolehlah diletakkan warna ikut
kesesuaian
Kukuskan adunan dgn api yg agak
besar..lebih kurang 15-20minit.. atau hingga adunan cantik mekar dan masak..
Notes
No comments:
Post a Comment