Lama tak bercheese ha...ha....tekak jahat ku meronta-ronta minta cheese cake nak buat yang creamy cheese cuma ada seketul aje jadi ku buat Japanese Cheesecake sebabnya cheese yang digunakan tak banyak. Bersesuaian dengan namanya cheesecake ini lembut gebus selembut kapas. Kek ini walaupun kurang cheesenya tapi penggunaan telur agak banyak terutama putih telur.
Cara membuatnya lebih kurang macam kita membuat souffle kek putih telur dipukul sehingga soft peak kemudian digaul bersama bahan lain yang telah dibancuh secara berasingan. Seperti juga cheesecake yang lainnya kita boleh hias dengan strawberry blueberry dan apa2 favourite kita tetapi saya memilih untuk melakar corak dengan gula ising
Japanese Cotton Cheese Cake
Cara penyediaan:
1. Cairkan krim keju, butter dan susu dgn teknik
double boiler. Bila sudah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.
2. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning
telur, garam dan jus lemon ke dalam adunan krim keju dan gaul hingga sebati.
3. Dalam bekas lain, pukul putih telur sampai berbuih
buih (foamy). Lepas tu, tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft
peak).
4. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan
Bahan B yang dah gebu tu dan kacau sampai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg
bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bawahnya dan tepi tu salut dgn kertas
baking. Tuang adunan kek dalam tin kek.
5.
Bakar kek pada suhu 160C dlm kira kira 1 jam, dengan cara bain-marie (waterbath
Notes
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.
Thank You.
No comments:
Post a Comment