Pulut Kuning ini ada dua cara menyediakkannya satu dengan menanak seperti mana kita masak nasi, kedua dengan cara mengukus. Saya lebih suka dengan cara kukus kerana ia pulut menjadi lebih cantik Resipi di bawah ini ada dengan cara mengukus. Untuk memastikan bulat bertahan lama santan dimasak dahulu dengan sekali buat dan menjadikan pulut berkilat cantik pulur direndam dahulu bersama asam keping Ini petua orang dolu-dolu saya ikut aje
Pulut Kuning ini sedap makan dengan rendang atau kari ayam
Pulut Kuning
Pulut kuning boleh disediakan dengan dua cara satu dengan menanak pulut macam kita masak dan cara kedua ialah dengan mengukus. Resipi ini adalah dengan cara mengukus dan tips untuk menjadikan pulut berkilat dan tahan lama
- 1 kg beras
pulut
- 2 1/2 cawan
santan pekat
- 2 keping
asam gelugur
- 1 sdb serbuk
kunyit
- 1/2 sdb gula
- Dlm 2 sdt
garam
- 1 helai daun
pandan
- Daun pisang
utk alas pengukus
Cara :
- Cuci
beras pulut. Rendam dlm air bersama asam keping dan serbuk kunyit tadi. Rata2
beras agar serbuk kunyit sekata. Rendam sekurang2 tiga jam.
- Cukup
masa..panaskan alat pengukus. Saya guna loyang je kukus dlm kuali besar. Alas
daun pisang pada loyang.
- Tos air
beras tadi..buang asam gelugur. Letak beras pulut dlm loyang..simpulkan daun
pandan letak dlm beras. Kukus selama 20 minit.
- Cukup 20
minit..keluarkan beras tadi..ketepikan seketika.
- Campurkan
gula dan garam dlm santan..panaskan seketika atas dapur. Jgn smpi
mendidih..sekadar masak sekejap. Tujuan agar pulut kuning nanti tahan lama tidak
basi cepat.
- Gaulkan
santan tadi dgn pulut..gaul sedikit demi sedikit smpi semua santan sebati dgn
pulut. Biarkan ia rehat dlm 10 minit.
- Cukup 10
minit..kukus semula pulut selama 30 minit.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All
images & content are copyright protected. Please do not use our
images without prior permission. If you want to republish this recipe,
please re-write the recipe in your own words, or simply link back to
this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment