Keng Som ini lebih kurang macam asam pedas kita. Sama seperti kita di sana juga teardapat beberapa variasi dan warna semuanya mengikut bahan yang digunakan. Begitu juga dengan cara memasaknya ada yang rebus dan ada yang tumis. Mempunyai kombinasi rasa
seimbang antara pedas dan masam membuatkan asam pedas asli Thai ini unik, lazat
serta digemari, selain faktor kesegaran ikan siakap yang digunakan,"
Untuk versi ini saya pilih untuk menumis dan menggunakan daun limau purut untuk aromanya.
Satu lagi perkara yang unik tentang Keng Som ini ialah peggunaan kangkong dalam kuahnya. Ikan yang paling sedap digunakan ialah ikan siakap segar dan manis
Keng Som
Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Masakan Thai yang menyerupai singgang atau asam pedas kita. Warna juga berubah-rubah mengikut bahan yang digunakan
Ikan siakap 1 ekor
Kangkung 5 pokok - patah2
Serai 1 batang - ketuk
Daun limau purut 5 helai - siat2
Daun kesum - segenggam
Gula melaka - agak2
Garam secukup rasa
Air kosong 2 cawan
️Bahan Kisar
Air asam jawa
Lada kering 6 tangkai - rebus
Cili padi 8 tangkai
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 3 biji
Lengkuas 2 inci
Halia 2 inci
Belacan bakar 2 inci
Cara Menyediakan
Satukan bahan kisar dengan Air
kosong, gula garak, serai, daun kesum, daun
limau, Biarkan sampai mendidih. Kemudian masukkan ikan..tutup kejap,akhir sekali masukkan kangkung..biarkan kejap...kuah jangan banyak sangat.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All
images & content are copyright protected. Please do not use our
images without prior permission. If you want to republish this recipe,
please re-write the recipe in your own words, or simply link back to
this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment