Rendang dan Raya berpisah tiada. Itulah istimewanya dan sentiasa dinanti-nantikan. Terdapat berbagai variasi rendang dan bezanya antara satu sama lain terletak pada aromanya. Kalau di seberang rendangnya menggunakan daun salam rendang kita menggunakan daun limau atau pun daun kunyit. Untuk resipi ini saya gabungkan cili padi dan daun kunyit....perghh memang terangkat.
Ayam Masak Ungkep
Yield: Boleh 10 orang makam
Rendang ayam ini pedas kerana menggunakan banyak cili padi.. Aroma rendang ini datang dari daun kunyit yang membangkitkan rasanya
- 1 ekor ayam saiz L | potong ikut suka
dan dibersihkan dan tos
- 1/2 kg santan
- 2 sdb kerisik
- 5 batang serai | dititik
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 1 keping asam keping
- Garam secukup rasa
Bahan Kisar
- Segenggam cili padi | Anggaran 30 biji
- 10 biji bawang kecil
- 5 ulas bawang putih
- 3 cm kunyit hidup
- 3 cm halia
- 2 cm lengkuas
Cara Menyediakannya
- Masukkan ayam dalam kuali besar dan
gaulkan dengan bahan kisar serta serai titik. Hidupkan api dan biarkan sehingga
air ayam sedikit kering.
- Kemudian masukkan santan dan besarkan
api. Masak sehingga santan sedikit kering dan masukkan garam dan asam keping Kacau rata dan
kecilkan api.
- Kemudian masukkan kerisik dan kacau
rata.
- Masak dengan api yang kecil hingga
rendang agak pekat dan ayam masak . Kemudian masukkan hirisan daun kunyit.
- Akhir sekali masukkan kerisik dan gaul
rata. Masak sehingga rendang kering ataupun jika suka berkuah bolehlah ditutup
apinya. Sedia dihidangkan.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.
No comments:
Post a Comment