Maaf jangan tanya saya siapa Hajah Mona saya tidak kenal tetapi resipi asam pedasnya di akhbar MSTAR menarik perhatian saya dan terpanggil untuk mencubanya. Asam pedas ini agak unik dan ini pertama kali saya memasak asam pedas menggunakan kerisik jintan manis dan jintan putih, agak curious dengan bahan yang digunakan makanya saya cuba
Alhamdulillah sedap menepati selera saya and I LIKE ha...ha saya cuma derhaka sedikit dengan memasukkan daun limau kerana saya suka aroma daun limau dalam asam pedas.
Asam Pedas Daging Tetel
Asam Pedas Hajah Mona ini agak istimewa sedikit kerana menggunakan kerisik dan jintan. Rasanya sedap dan menyelerakan
- 1 kg daging
& bahagian lemak
- 3 biji kentang belah 4
- 1 sudu besar
lada hitam (kisar)
- 1 sudu besar
jintan putih (kisar)
- 1 sudu besar
jintan manis (kisar)
- 5 ulas
bawang merah (kisar)
- 5 ulas
bawang putih (kisar)
- 2 sudu
kerisik
- 1 mangkuk
air asam jawa
- 2 genggam
cili kering
- 1 sudu teh
serbuk kunyit
- Garam &
gula secukup rasa
- 5 helai daun
limau
- 2cm lengkuas
- 5 batang
serai
- 5 sudu
minyak masak
Cara
Penyediaan:
- Panaskan
minyak. Tumis bawang merah, bawang putih hingga garing.
- Masukkan
cili, tunggu hingga garing. Masukkan sedikit air.
- Masukkan
lada hitam, kunyit, jintan manis, jintan putih, serai, lengkuas dan daun limau.
Kacau.
- Masukkan
daging dan kentang. Masak sehingga daging empuk/lembut.
- Masukkan
air asam jawa dan kerisik.
- Tunggu
hingga mendidih dan asam pedas daging tetel sedia untuk dihidangkan
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment