Paling paling senang menyediakannya. Buncis dicelur terlebih dahulu. Bawang putih dan udang ditumis kemudian dicurahkan keatas buncis celur tadi. Saya suka cara ini bagi memastikan buncis kekal ranggup
Buncis Tumis Udang
Buncis Goreng mudah bersama udang dan bawang putih
bahan-bahannya
- 250 gram udang segar dengan ukuran sedang
- 250 gram buncis (pilih buncis yang masih muda agar rasanya enak, saya sering juga mengolah baby buncis bersihkan dan diceur sekejap
- 5 ula bawang potih dicincang halus
- Garam gula dan perasa secukupnya
Cara membuat :
- Cuci lalu potong buncis sesuai selera. Jika menggunakan buncis biasa biasanya dipotong serong, jika menggunakan baby buncis irisannya memanjang celur seketika toskan airnya dan letak diatas pinggan ketepikan dahulu
- Cuci bersih udang, buang serat dalam perutnya dan buang cangkakngnya.
- Panaskan minyak dan masukkan udang biar sehingga berubah warnanya
- Masukkan bawang putih cincang tadi
- Masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam dan perasa
- Angkat dan tuangkan keatas buncis celur tadi
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.
No comments:
Post a Comment