This resipi needs no introduction..semua orang dah tahu malah tak payah tenguk resipi boleh hafal sekali baca mudah tepung, gula dan air panas. Tengah viral sekarang ini rata-rata orang mencubanya sedap pula tu siap boleh cicah dengan sambal tumis, kari semalam, asam pedas atau makan begitu aje
Saya paing suka tenguk kemontokkan dan warnanya yang keemasan. Boleh dikatakan cucur viral ini boleh jadi penyelamat jika ada tetamu yang datang mengejut
- 2 cwn tpg gandum
- 2 cwn air panas
- 3 sb gula
- 1/2 st garam
Caranya:
- Campurkan tpg gandum+gula+garam ke dalam mangkuk,gaul sebati
- Masukkan air panas dan kacau dgn senduk sehingga sebati,biarkan sedikit sejuk
- Bila adunan dh sejuk,ambik sedikit adunan dan bulatkan (saiz bulat tu ikut keselesaan masing2 nk buat besaq mana )
- Panaskan minyak,guna kaedah minyak penuh,maknanya cucoq tu tenggelam dalam minyak
- Bila minyak dah panas slowkan api
- Goreng sambil kacau2,golek2 cucoq tu na utk sekatakan warna cucoq hampa
Notes
Untuk tidak melekat sapukan minyak pada tangan semasa hendak bulat2kan doh
Untuk tidak melekat sapukan minyak pada tangan semasa hendak bulat2kan doh
No comments:
Post a Comment