Masakkan orang Jawa lagi, sayur ini ibarat saya campur banyak bahannya tahu tempe suun fucuk kacang panjang pedal dan apa sahaja yang kita inginkan Untuk resipi ini saya gantikan pedal dan udang dan saya juga skip santan bagi saya bahan yang sedia ada udah memadai. Sayur ini sedap makan bersama nasi terutamanya kalau kita buat nasi ambeng dan juga sesuai makan bersama lontong kering
Sayur Rampai Jawa
Sayur rampai ini terkenal dikalangan masyarakat Jawa Malaysia,, rampaian sayuran bersama tahu tempe dan suun. Biasanya makan bersama nasi ataupun lontng
Bahan2 utk diblend/tumbuk :
- 3-4 biji bawang merah
- 2 - 3 biji bawang putih
- 2 batang erai
- 2 ' Halia
- 2" Lengkuas
Bahan2 :
- 2 - 3 biji Ubi Kentang dipotong mengikut
citarasa msg2 & goreng
- 2 keping Tauhu dipotong mengikut
citarasa msg2 & goreng
- 2 - 3 peket Tempe dipotong mengikut
citarasa msg2 & goreng
- 100 g Pedal Ayam - optional - saya potong
kecil perap ngan garam kunyit & goreng
- 5 tangkai Kacang Panjang dipotong
serong
- 3 sdb Cili boh segera/Cili kisar homemade
- 2 biji Cili Merah dipotong serong
- Suhun & Fucuk - potong mengikut
citarasa & rendam dlm air sampai lembut
- Cili kering - optional - saya guna cili
kering pedas dipotong serong & basuh
- Kicap pekat / Kicap lemak manis - saya
guna kicap lemak manis *sukatan kena agak2 yer samada nk gelapkn/cerahkn
- Maggi Secukup Rasa - optional - saya
guna 1sudu kecil
- Santan Pekat dlm 2-3sudu besar
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak utk tumisan
Cara menyediakannya:
- Panaskn minyak, goreng cili kering
sekejap lps tu masukkn bahan2 yg ditumbuk/blend...
- tumis sampai naik bau, kemudia masukkn cili kisar...kacau agak2 sampai naik minyak baru
masukkn kicap, santan , maggi secukup rasa , garam & gula ..
- kacau lg dlm 2-3minit masukkn kacang
panjang, tempe & ubi kentang ..
- kacau rata biar sebati baru masukkn
suhun & fucuk yg sudah lembut ..
- kacau lg sampai sebati semua & rasa
dahulu last masukkn tauhu & cili merah .. Kacau sebati ..
- *terpulang pd msg2 nk nampak basah atau
kering .. kalu kering kena kacau lama sikit yer .. api perlahan
RECIPE SOURCE: PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.
No comments:
Post a Comment