Masakkan ayam istimewa ini terkena dikalangan Masyarakat
Jawa Malaysia biasanya menjadi lauk untuk majlis keramaian Ia juga popular di
waktu lembaran yang dihidang bersama lontong.
Saya baru buat ayam ungkep ini masa raya korban baru ini, gara-gara tak ada santan dan tak sanggup beratur panjang ha....ha merupakan penyelamat pengganti rendang memang sedap kena dengan nasi juga kena dengan ketupat palas so lain kali time raya jika tak santan tukar menu pada ungkep
Ayam Masak Ungkep
Yield: Resipi untuk 10 orang makan
Masakkan ayam istimewa ini terkena dikalangan Masyarakat Jawa Malaysia biasanya menjadi lauk untuk majlis keramaian Ia juga popular di waktu lembaran yang dihidang bersama longtong
ingredients:
1 ekor ayam - dipotong 12, lebih elok
jika ayam tua/ayam kampung.
Bahan A (untuk dikisar)
- 2 labu bawang besar
- 10 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 2 inci kunyit hidup - saya guna 3 ketul
kunyit
- 15 tangkai cili padi
- 1 Sudu Makan Serbuk Jintan Manis
- 1 Sudu Besar Ketumbar Biji
- 1 Biji Buah Keras.
- 6 butir Lada Hitam Biji.
- Secubit Serbuk Kunyit.
Bahan tumis:
2 Labu Bawang Besar - Hiris kasar.
2 batang serai - Ketuk &
Siat-Siatkan
2 cawan Minyak Zaitun untuk menumis
*boleh juga guna minyak biasa.
Garam Gula secukup rasa
Bahan Tambahan ( Wajib ada )
1 kpg Asam Keping.
6 biji kentang belah 4
3 biji tomato belah 4
16-20 biji cili padi - buang tangkai
sahaja
1 helai daun kunyit - siat- siat je.
1 liter air - Untuk empukkan
ayam/daging.
Jika guna makanan laut ,tak perlu air
yg banyak ye.
Cara Menyediakannya
- Ayam dibersihkan dan digaul dengan
garam serta serbuk kunyit. ketepikan Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris
nipis sehingga garing.
- Kemudian masukkan bahan A yang dikisar.
Tumis sehingga naik minyak.Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar
lebih kurang 2-3 minit.
- Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup
rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengeakkan ayam hancur kecuali
guna ayam tua atau ayam kampung. Biarkan sehingga kuah pekat dan boleh
dihidangkan.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright
protected. Please do not use our images without prior permission. If you want
to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or
simply link back to this post for the recipe.
Thank
You.
No comments:
Post a Comment