Sambal Goreng atau lebih tepat sambal goreng pengantin memang popular seketika dahulu Seingat saya arwah umi ada mempelajarinya di kelas masakan anjuran WI. Kombinasi daging, paru, hati dan udang ini dalam satu hidang memang menyelerakan. Paling sedap ialah bila sambal ini dimasukkan dengan 2 cawan bawang goreng.
Sambal ini biasanya dijadi hidangan di meja beradap pengantin makanya di situlah wujud namanya. Can be very addictive dan sesuai juga dimakan bersama ketupat
Sambal Goreng
Yield: - lebih kurang 10 orang makam
Lauk campuran daging udang yang sesuai dimakan bersama nasi ataupun nasi impit
- 1 kilo daging *
- 1/2 kilo paru *
- 1/2 kilo hati
lembu *
- 1 kilo udang basah - dikupas
kulit dan digoreng berasingan. *
- 2 cawan
santan pekat - drpd 1 1/2 biji kelapa '
- 300 g asam jawa
- 2 inci persegi belacan
- @ 25 tangkai cili kering - dikisar
- @ 2 biji bawang besar - dikisar
- @ 8 ulas bawang putih - dikisar
- @ 8
batang serai - dikisar
- @ 1/2 jari
lengkuas - dikisar
- 5 tangkai lada
merah - hiris serong dan goreng berasingan
- 2 biji bawang besar dihiris nipis
- 2 cawan bawang goreng
- minyak
masak secukupnya utk menggoreng dan menumis.
- garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya :
- Bahan bertanda * direbus,potong dadu kecil dan digoreng
berasingan.
- Asam dan belacan diramas
bersama santan dan ketepikan. Bahan
bertanda @ dikisar halus.
- Panaskan
1/2 cawan minyak dan tumis bahan kisar hingga garing dan masukkan campuran
santan dan masak terus hingga mendidih dan naik minyak.
- Kemudian masukkan secukup garam dan gula
dan kacau rata dan masukkan daging,hati paru goreng,udang goreng tadi dan gaul
hingga rata.Tambah sedikit air supaya tidak terlalu kering.
- Akhir sekali masukkan pula cili merah dan
bawang goreng dan gaul hingga rata.Tambah garam dan gula lagi jika
perlu.Rasanya haruslah lemak manis dan sedikit sahaja masamnya. Dlm masakan ini
boleh juga di masukkan daun limau purut dan daun kunyit jika suka
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All
images & content are copyright protected. Please do not use our
images without prior permission. If you want to republish this recipe,
please re-write the recipe in your own words, or simply link back to
this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment