7 hari di Sarawak setiap pagi tidak miss sarapan Mee Kolok ha....ha..kata orang tidak mahu melepaskan peluang yang ada, sebelum pulang ke Semenanjung singgah di Pasar Satok beli mee khas membuat mee Kolok ni. Mee ini persis mee sanggul.
Membuat mee kolok ini lebih kurang macam membuat dried wantan mee jadi saya tiada masalah membuat cuma google dan dapatkan resipinya nah ini dia MEE KOLOK cara ku....sedap!!!
Mee Kolok Cara Ku
Menu sarapan pagi yang digemari di Sarawak. Kandungannya simple mee kicap dan sup
- Mee Sanggul
– 3,4 Gulung
- Perencah Sup
– 1 Sudu Besar
- Daging Lembu
– 100gm
- Bawang Putih
– 5 Ulas (dicincang)
- Cili Api – 8
Biji
- Serbuk Lada
Hitam – 1 Sudu Kecil
- Minyak masak
– 4 Sudu Besar
- Kicap Manis
– 5 Sudu Kecil
- Kicp Pekat –
1 Sudu Kecil
- Limau
Kasturi – 2 Biji (ambil jusnya)
- Sos Ikan /
Sos Soya – 1 Sudu Kecil
- Cuka – 1
Sudu Kecil
- Daun Bawang
& Daun Sup (dihiris)
- Air
Secukupnya
- Garam
Secukup Rasa
Cara
Memasak:
Cara Memasak
Sup:
1. Rebus
daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk.
2. Setelah
masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis.
3. Ketepikan
kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan)
Cara Memasak
Mee :
1. Rebuskan
mee bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan.
2. Panaskan
2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing.
Keluarkan.
3. Masukkan
pula mee yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan
minyak bekas bawang tadi.
4. Perasakan
dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
5. Di dalam
kuali yg sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng daging yang telah
dihiris tadi.
6. Masukkan
kicap pekat, 1/2 sudu besar kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam.
Keluarkan.
Cara Memasak
Sambal:
1.
Tumbuk/kisar cili api dengan 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan
bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. (kalau tiada kicap manis,
boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula)
Cara
Menghidang:
1. Sediakan
pinggan hidangan. Masukkan mi, tuangkan sambal kicap sedikit dan gaulkan.
2. Kemudian
taburkan daging, bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan
daun bawang.
3. Sediakan
juga semangkuk sup yg ditabur dengan daun sup sebagai kuahnya jika suka.
RECIPE SOURCE: PATYSKITCHEN. BLOGSPOT.COM
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe.
Thank You.-
No comments:
Post a Comment