Thursday, March 22, 2012

EYBA'S EVENING BIRTHDAY PARTY

Embrace the most important year of the life and party away on the birthday. I guess that 's every girl wishes to celebrate their birthday party with group of friends. It made easy for Eyba and Myraz coz both are with me in Ipoh...so mom seem to be the party organizer.
When the birthday girl is a child of this century, the big day is about fun with friends. It's about having a blast with the girl and going ga...ga... with a simple and scrumptious meal. Classic cocktails, music and games round out the party for an unforgettable event. I just made it light and easy party!!!! a simple garden party. I got the food done and the rest I left it to the girls to organize.....they know better what they want. This party is strictly for GIRLS ONLY.....


I'm off  from the kitchen AND I just like to make the blog going ... I recap the happy moments of Eyba's BIRTHDAY with her friends and I do receive request to highlight some of the party recipes...so ...I'm doing it now  and some tips that I've researched in organizing party. Have fun reading this.......and stay tune for more recipes

The Birthday Party Menu


  • Fried White Noodles - Noodles with shrimps and vegetable...very light and mild for kids.
  • Checkerboard Sandwich - Using white and wholemeal bread with eggs and tuna fillings. I arranged the sandwich to resemble the checkerboard with the red and green capsicum  as the horse, the knight etc....it's cute and fun
  • Buffalo wings - I made it the Malaysian way..a bit hot and spicy with blue cheese dip. It's delicious as I marinated the chicken wings overnight...I grilled the chicken instead of baking it.
  • Home made chicken nuggets - the girls love this so much with chili sauce. I made an entry on this before but this time around I used breadcrumbs....more crunchy and great.
  • Espresso Chocolate Chips Cookies - perfect for munching...I knew the girls have lots to do....ha...ha..... the  girl's talks....so cookies were be perfect for girls stories.
  • Caramel bread Pudding - ha....ha...this was for dessert...I used the sandwiches bread edges for this pudding. A recipes combination of caramel and bread pudding...just a simple reinvention !!!!!!
  • Apam Polka Dot......I'm lost of ideas what to give for as a door gift so I made this cute apam.......well it look's great...at least the girl's mom at home have something!!!!!!
  • Strawberry Sponge Cake - the first Cake I made with my friend's  Sally,  helps and finally the highlight and popular cake
  • The rainbow cake - wow... surprisingly I received and overwhelming response on this not only in my blog but also on Eyba's facebook and twitter.....ha....ha....a nightmare cake turned glorious andhppening !!!! As for the  cocktail for the party - Ambra Asam Boi Drinks.
  •  For all the recipes above....follow my next entry

The Birthday Girl
With BFF - FyFa

Party details  ooppps.....I'm not supposed to disclose it's HIGHLY CONFIDENTIAL !!!!!!! and strictly for Girls only and for tips in organising simple birthday party Click Here

I have one party to organize next week...my eldest AYU's belated party....she turned 23 on 19th March and I haven't made anything for here not even a birthday cake.....there's a reason for that...she's struggling for her final paper and I'm on sick leave so we plan this weekend for a small celebration for Ayu....till then choa.....!!!!

___________________________________________________________________________________________
Dapur saya masih belum berasap lagi...seminggu dua ini makan di luar aje.....mood hendak memasak pun belum datang lagi....makan pun simple...simple aje...banyak fast food dan bubur nasi.....tak apalah saya take a break dulu. dan takut nanti blog ini sepi...saya teruskan juga dengan menu-menu yang tertunggak  terutama dengan menu birthday party Eyba baru-baru ini. Saya ada juga menerima permintaan untuk resipi seperti buffalo wings dan checkerboard sandwich.Sebenarnya menu birthday Eyba ini tidak ada yang baru semuanya telah saya muatkan tetapi   tetapi untuk partynya saya olahkan sedikit sebab biasanya dalam party food presentation itu mustahak..ialah bagi menampakan ia lebih menyelerakan.
Biasanya untuk birthday anak-anak saya taklah buat besar-besaran biasanya limit kepada 10 orang kawan terdekat dan buat menu simple yang menjadi favourite anak-anak. Party biasanya lebih pada mereka dan berkumpul...berborak dan have fun sesama sendiri. Bagi saya it's fairla selepasa hard day work study......kalau study aje pun anak-anak pun bosan dan bagi anak perempuan saya lebih senang suka kalau dia orang celebrate kat umah aje....pasang meja susun cantik-cantik celebratelah kat compund....nak bercerita criti naik ke bilik...hati kita pun senang senua di depan mata.
Kini sudah tak ada resipi baru, saya, highlight ajelah birthday Eyba ni,  takut nanti blog berserawang pula tanpa N3....hujung minggu ini mungkin saya kena tunaikan birthday anak sulung saya yang tertungggak Ayu masuk 23 tahun 19 hb baru ini...saya tak buat apa pun sebab Ayu sedang menghadapi peperiksaan semesternya dan kebetulan saya kurang sihat. Hendak bagi sama rata dan adil untuk semua anak-anak kenalah saya qadarkan birthday Ayu ini hujung minggu ini. Insyallah Jumaat ni last paper dia so dapatlah kita raikan nanti.
Untuk resipi-resipi birthday Eyba ini follow saya dalam next N3 saya akan cuba  muatkan dan untuk tips2 menyediakan party untuk anak-anak saya dah linkkan webnya...bagus juga dia beri checklist supaya kita tak lupa.
Next Post - Checkboard Sandwich

8 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

meriah sekali hidangan party Eyba...
harap kak paty dah beransur sihat ye.. sy pun pernah alami gastic yg teruk beberapa kali... sebelum kahwin dulu kerap kena.. & paling terakhir kena masa anak sulung usia 3 bulan.. siksa rasanya serba tak kena.. alhamdulillah skrg dah lama tak kena.. & kalau boleh memang taknak kena.. dah serik.. hehe..

ijayuji said...

Salam kak paty! bertuah si syba ada mummy mcm akak, ank2 kita tak pernah pun buatkan besday party kecuali masa kat mesia, kdg kesian jugak, tp nak jemput sapa ya kat sini? hihihi... ada pun 2 3 ketul jer kwn2 dia org, nak buat tu lagi satu malasnyer lah nak manage sorang2 kalau ada geng ok jugak, alasan jer kan kak kita ni :D nanti lah dah besar sikit buat party besar2 ya hihihi.. yg tak thn tgk mee hoon tuuuu! aish! kita mmg antu mee hoon!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Madihaa...memang betul serik rasanya...akak cuma ingat mati aje masa tu...sakitnya bukan kepalang sampai tangkap ulu hati...memang akak ingat akak dah kena sakit jatung...adoi...jangan main2 ya gastric ni. Sekarang akak dah ikut aturan makan.....jangansampai perut kosong. Alhamdulillah lah dah ok sikit.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam IJa...akak bab masak ok...bab nak melayan tu kureng...anak akak dah besar akak siapkan makan aje yang lain tu pandai2 dia orangla....tak terdaya kalau nak ikut semua. Akak cakap siang limit to 10 aje....akak tak punya kudrat nak masak banyak2 so limit to 10 best friend aje....jadilah tunaikan hajat dia orang.

Totie@Tomy said...

masa sblm kawin dulu saya juga pernah kena gastrik doktor kata saya makan tak ikut time...jadi angin masuk dalam badan...

CitarasaKu said...

Salam Paty...semuga kembali sihat dan ceria di dapur .Merah sekali jaudah birthday girl. Saya tak mampu tak buat banyak menu dalam satu masa..hihi kena ada orang tolong. Apapun noor harap Paty cepat sembuh ye...take care

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Totie....apa yang akak lalui jadikan pengajaran....sakitnya amat perit sekali....penting makan on time dan ubat ikut aturan selamat kita

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Noor...menu simple aje untuk 10 pax...semuanya boleh dibuat sehari awal...kalau hendak buat semua pada satu hari memang cirik dibuatnya....boleh anak dara akak ramai...kawan akak Sally pun turut bantu...saje suka2 nak gembirakan anak2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...