Monday, March 05, 2012

TALAM ROTI PUAN




This is amazing I used to preach my staff about thinking outside the box....and this statement should apply anywhere and anything you do even in the kitchen. This recipe is the outcome of those powerful statement. The recipe was introduced by a well know chef and expert in kuih talam Chef Asma and was given with a creative tweak by Puan Azita from Masam-Manis. I love this...the original recipe calls for 13 pieces of white bread but Puan Azita had used her magic touch by combining butterscotch bread with chocolate raisin bread, this made the bottom layer of the kuih talam looks lovely with patches of white and chocolate colour ...lovely.

This kuih talam  is unique, the bottom layer taste exactly like bread butter pudding and the top layer has the custard layer. Very delicious. A new era "kuih talam" which is perfect for tea of function. Thanks to Puan Azita for sharing this wonderful ideas.

Pertama kali pandang kuih talam ini saya sudah jatuh cinta...cukup unique dan cantik. Gabungan yang bijak menggunakan butterscotch bread dan chocolate kismis bread...menjadikan lapisan bawahnya berbelang-belang. Cukup kreatif...dimana resipi asal menggunakan roti putih biasa. Terima Kasih pada Puan Azita dari Masam Manis dalam memperkenalkan idea menarik ini.

Dah lama hendak membuatnya tetapi memikirkan hendak menggunakan 4 keping butter scotch dan 3 keping chocolate kismis bread itu yang membuatkan projek ini terbantut sekejap sebab di rumah anak-anak jarang makan roti ini cuma anak sulung saya saje yang sukakan roti butterscotch ini, kebetulan anak sulung saya pulang bercuti saya pesankan suruh reservekan 4 keping butter scotch dan 3 keping chocolate kismis bread....so tercapailah hasrat saya membuat talam ini. Memang sedap lapisan bawahnya persis bread butter pudding dan cukup sesuai buat sajian petang. Terima Kasih kepada semua yang sudah mencubanya dan kepada semua yang telah memberikan inspirasi yang menarik ini. Talam era baru yang cukup enak.

Next Post - Banana Yogurt Bread

4 comments:

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Paty..
Nampak menyelerakan Talam Roti Puan ni tapi banyak lapisan yang kena buat...ni yg daku x rajin ni hehehehe...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Lin....buat selapis pun boleh tak yah ikut exactly...sedap akak suka.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
menyelerakan sungguh tgk talam roti paun yg akak buat tu... mmg nampak sedap sgt.. diana berangan jer nak buat tp smpi skg x buat2 juga.. hehehe

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Kak Paty,memang cantik...minggu lepas ros ada buat N3 Puding roti lapis koko,nampaknya nak kena try buat yang ni pulak.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...