Wednesday, April 01, 2015

SOFT BANANA CAKE / KEK PISANG GEBU


Saya letak kek ini sebagai "keeper" ha...ha tak cari kek pisang lain, mudah dan sedap, Resipi saya intai dari blog masam-manis. Tektur kek dense dan lembut..dan tentunya sedap..cukup sedap makan  panas-panas from the oven.

Kek Pisang Gebu
  • 4 biji telur gred A
  • 8 biji pisang emas ~ 7 biji dilecek dan sebiji di hiris nipis untuk hiasan
  • 1 cawan gula kastor atau gula halus
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan buttercairkan atau minyak jagung
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
  • sedikit garam

 Cara Menyediakanya
  1. Mula-mula kita kena panaskan oven dahulu pada suhu 170C
  2. Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan kek ke dalamnya
  3. Campurkan tepung gandum bersama baking powder dan kemudian di ayak, ketepikan
  4. Pisang di lecek lumat. Tinggal baki 1 biji untuk hiasan
  5. Campurkan garam dan juga soda dalam pisang lecek dan gaul rata, ketepikan
  6. Dalam bekas pemutar, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang
  7. Kemudian tuangkan butter cair dan gaul rata
Recipe Source :- Azlita - Masam Manis

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...