Friday, April 17, 2015

INDIAN FLAT BREAD / CAPATI


Saya mula belajar buat capati ketika berhajat untuk menurunkan berat badan..ha..ha..kata orang jangan makan nasi malam ebagai gantian makan capati. Sebenarnya memang mengenyangkan. Mula-mula buat agak kurang lembut tapi dah lama dan pandai menguli maka jadilah lembut seperti dikedai. 

Sesuai dihidang bersama dhal atau apa-apa jenis kari.

Capati
  • 3 cawan tepung whole wheat/ atta
  • 1 1⁄2 cawan air
  • 5 sdb ghee

DIRECTIONS

  1. Satukan tepung dengan air dan gaul sehingga sebati..
  2. Uli lebih kurang  5 minutes. Adunan akan melekit sedikit
  3. Rehatkan doh selama 10 minutes.
  4. Bahagi adunan sebesar golf ball dan celup dalam tepung.
  5. Canai setebal ½ cm round pancakes.
  6. Panaskan kuali leper.
  7. Goreng capati sambil dibalik-balikkan dan dituap dengan kain untuk menghilangkan gelembong angin
  8. Angkat dan sapukan dengan minyak sapi



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...