Pages

Saturday, April 18, 2015

CHOCOLATE SHEET CAKE


Sheet cake adalah kek yang dibakar pada loyang pembakar yang cetek selalunya loyang biskut tapi untuk resipi ini saya gunakan magok kaserole aje. Kek ini seperti kek chocolate yang cukup moist dan lembut. 

Frostingnya pula adalah butter yang dicairkan dan disatukan dengan ising sugar dan serbuk koko. Menarik sheet kek ini walaupun namanya chocolate kek tetapi kek ini tidak menggunakan chocolate, chocolatenya datang dari serbuk koko. Sedap dan sesuai buat minum petang.



Chocolate Sheet Cake
  • 2 cawan tepung
  • 1 1/2 cawan gula
  • ½ cawan mentega
  • 1 cawan air
  • 4 sdb serbuk koko
  • ½ cawan shortening (saya guna butter aje)
  • ½ cawan buttermilk
  • ½ tsdt baking soda
  • 2 biji telur
  • 1 sdt vanilla

 FROSTING
  • ½ cawan mentega
  • 6 sdb susu segar
  • 3 sdb koko
  • 3 cawan gula ising
  • 1 sdt  vanilla

INSTRUCTIONS
  1. Satukan semua bahan kering (tepung, gula, kecuali soda) dan letak sebelah
  2. Dalam sebuah periuk atukan mentega, koko, shortening dan air. Renehkan sehingga mendidih.
  3. Curahkan kedalam bahan kering dan kacau rata
  4. Masukkan buttermilk, baking soda,vanilla dan telur. Kacau rata.
  5. Tuang dalam acuan segi empat panjang (acuan leper saya guna mangkok kaserole) dan bakar pada suhu  400 degrees F selama 20 minutes


Frosting
Dalam periuk satukan mentega, suu dan koko, masak atas api sehingga cair. Angkat dan maukkan gula ising. Kacau ehingga rata dan lincin

Bila kek telah masak ke;uarkan dari oven dan cucuk-cucuk kek dengan garfu dan curahkan froting di atasnya. Sapu rata.



@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...