Moi adalah bubur nasi dalam bahasa Cina. Resipi Moi Sup Ayam kali ini adalah lebih mirip pada Nasi Air Kelatan. Saya masak bubur dan sup secara berasingan. Sup yang dimasak kemudianya dicurah pada Moi. Untuk menambah sedapnya Moi ini bolehlah disediakan bahan sampingan seperti telur masin, lobak kering, daun bawang daun sup, bawang goreng atau pun ikan bili goreng dan kacang.
Bagi memenuhi selera Melayu saya siapkan cili kicap. Menu ini sesuai buat sarapan pagi atau pun makan teangah hari dan malam
Moi Sup Ayam
Untuk Buburnya
- 2 cawan beras dibasuh dan tos airnya
- 8 cawan air
- 2” halia dihiris halus
- Garam secukup rasa
Bahan Supnya
- 1 ekor ayam dicincang halus
- 3 batang serai dititik
- 4 helai daun limau purut
- 1 bungkus sup punjut
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 1 kube pati ayam
- 2 sdb minyak
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
Bahan Blend
- 5 ulas bawang putih
- 2’ halia
- 1 biji bawang besar diblend halus
Blend atau tumbuk bahan sehingga
halus
Cara Menyediakanya
- Panaskan minyak dan tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan serai sehingga naik baunya
- Masukkan bahan blend dan biar ehingga mesra
- Masukkan ayam, kacau seketika dan masukkan air…lebih kurang 2 litre
- Masukkan sup punjut , kube pati ayam daun limau purut dan garam secukup rasa
- Biar atas api sehingga ayam masak
Bahan-bahan sampingan
- Daun bawang daun up dihiris halus
- Bawang Goreng
- Telur Masin
- Lobak kering dihiris halus
- Sambal Kicap
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
2 comments:
Macam mana nak buat sambal kicap?
Blend cili hijau + bawang + kicap + air. Pastu tumis atas api kejap. Tambah garam gula secukup rasa.
Post a Comment