Saturday, August 30, 2014

SAYUR FUCUK LEMAK PUTIH


Antara lauk yang dikategorikan sebagai simple dan menyelerakan. Dengan menggunakan  bahan yang sama, kita boleh membuat pilihan sama ada untuk dibuat sup atau masak lemak putih. Biasanya lauk ini sedap digandingkan dengan sambal...saya selalu gandingkan resipi ini sama ada telur, ikan atau ayam berlado..memang perfect untuk menambat selera.




Sayur Fucuk Lemak Putih


  • 2 biji cili merah dihiris menyerong
  • 1 biji bawang besar dihiris nipis
  • 2 sdb udang kering direndam di tumbuk kasasr
  • 2 biji kentang dibelah 4
  • 3 fucuk dipotong 2" panjang dan direndam
  • 100 g su'un direndam
  • 5-7 keping cendawan hitam direndam
  • 100 g kimcam
  • 1 tangkai daun bawang dihiris 1"  panjang
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 cawan santan cair
  • garam dan maggi kiub


Cara menyediaknnya

  1. Masukkan santan cair, bawang besar, cili merah dan udang kering kedalam periuk masak sehingga ubi agak empuk.
  2. Masukkan santan pekat, garam dan kiub maggi.
  3. Biar seketika baru masukkan fucuk, kimcam, cendawan
  4. Akhir sekali masukkan su'un dan hirisan daun bawang


Note: untuk resipi yang sama boleh juga dimsukkan petola dan fish ball

RECIPE SOURCE:  PATYSKITCHEN

all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...