Pages

Sunday, June 19, 2011

WEEKEND LUNCH MENU - A TRULY MALAY CUISINE

It's lunch time, today's lunch is truly Malay cuisine, Lemak Udang Belimbing Buluh - Shrimp in Coconut Milk, Botok-Botok Tenggiri - Fish Steam in Banana Leave With Tapioca Shoots, Cencaru Sumbat - Stuff Cili in Fish, Sambal Belacan With Blanch Tapioca, cucumber and fried eggplant. For dessert Coconut Jelly. Simple delectable Malay dishes that most Malaysian love it.


Lemak Cili Padi Belimbing Buluh

Botok-Botok Tenggiri


Sambal Ulam Timun Terung


Cencaru Sumbat


Coconut Milk Jelly
__________________________________________________________________

Ini kes lepas geram selepas hampir 2 minggu dapur tidak berasap, baru aje selesai makan tengah hari. Hari ini menu kampung lagi, Masak Lemak Cili Padi Belimbing Buluh, Botok-Botok Ikan Tenggiri, Cencaru Sumbat dan Sambal Belacan Ulam-Ulaman. Simple tetapi menyelerakan. Kebanyakan resipi ini adalah resipi ulang tayang kecuali Cencaru Sumbat. Untuk pencuci mulutnya saya buat Agar-agar Santan, biasanya buat pandan version kali ini saya tukar kepada sirap rose. SELAMAT MENJAMU SELERA.

Next Post - Lemon Poppyseed Muffin

 _________________________________________________________________

2 comments:

eina said...

salam kak paty..lamanye eina x makan belimbing buluh...sedapkan...masam2 gitu..kecur liur...

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Eina, lama tak jegah akak, apa khabar sihat? Akak memang kalau jumpa belimbing buluh ni pasti beli dan pasti masak lemak. Tengah belajar nak jerukkannya, Teringin nak masak asam pedas Acheh yang guna belimbing jeruk.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...