Thursday, June 30, 2011

TOD MAN PLA / THAI DEEP FRIED FISH CAKE

I first encounter it in Koh Sa Mui - Thailand. This can be served as an appetizer or accompaniment to any main  dish. Made of any white fish fillet, kaffir leave, longbeans, and Thai Red Curry Paste. Simple and delicious. You can use any white fish fillets, such as mackerel, code or even dory. It will be more great with cucumber relish or dipping sauce.

INGREDIENTS
 

  • 450 g firm white fish fillets/ 450 g isi ikan. - Saya guna isi ikan tenggiri, boleh juga guna dory

  • 3 tablespoons rice flour or 3 tablespoons cornflour / 3 sdb tepung jagung

  • 1 tablespoon fish sauce / 1 sdb sos ikan

  • 1 egg, beaten / 1 biji telur di pukul

  • 1/2 cup fresh coriander leaves / 1/2 cawan daun ketumbar

  • 3 teaspoons red curry paste / 3 sdt pes kari merah thai

  • 1 -2 teaspoon chopped red chile (optional) / 1 -2 sdt cili merah yang dihiris

  • 100 g green beans, very finely sliced / 100 g kacang panjang dihiris membulat halus

  • 2 spring onions, very finely chopped / 2 tangkai  daun bawang dicincang halus

  • 1/2 cup oil, for frying / 1/2 cawan minyak untuk menggoreng

  • 3 kaffir leave thinly slice / 3 helai daun limau perut dihiris halus 



  • Process the fish in processor til smooth./ Process isi ikan hingga halus



  • Add rice flour, fish sauce, beaten egg, corriander, curry paste and chillis./ Masukkan tepung, sos ikan, telur,pes kari, cili, dan semua bahan ulaman.


  • Use wet hands to form 2 tablespoons of mix at a time into flattish patties./ Gunakan tangan dan bentukkan seperti memjbuat pergedil.



  • Heat oil in frying pan (skillet)./Panaskan minyak dalam kuali



  •  Cook 4 fish cakes at a time until brown on both sides, drain on paper towels, and serve with dipping sauce./Goreng sehingga masak dan hidang bersama apa-apa sos yang anda suka.

  • __________________________________________________________________

    Resipi ini lebih kurang macam pergedil kentang, bezanya ia menggunakan isi ikan dan dicampurkan dengan daun limau purut, kacang panjang, sos ikan dan yang utamanya pes kari merah thai. Sedap dimakan begitu aje atau pun dimakan bersama nasi. Biasanya dimakan dengan salad timun dan sos. Mudah membuatnya tambahan lagi sekarang ini mudah mendapat isi ikan yang difrozen di mana-mana supermarket. Ikan Dory juga boleh menjadi satu pilihan yang baik. Sedap dan sesuai dimakan bersama dengan menu-menu Thai yang lain.

    Next Post - Jackfruits & Sago in Coconut Milk


    __________________________________________________________________

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...