Pages

Sunday, April 03, 2011

BLANCHED WATER SPINACH WITH TOMATO SAMBAL / KANGKONG REBUS DAN SAMBAL TOMATO


Water spinach is best with Stir Fried Belacan, some other way of serving water spinach is by blanching and dip with sambal. A few days ago I did Nasi Ayam Penyet, the famous Indonesian cuisine. The recipe calls for sambal tomato and blanched water spinach, I made according to the recipe and it was fantastic. The good thing about this sambal tomato is that it can last for a few days if you do it well and it helps ini minimising the used oil by stir fried method. Less oil and healthy. With the same sambal you can make your NASI AYAM PENYET - SMASHED CHICKEN RICE. Here's the sambal tomato recipe :-

INGREDIENTS
1 bunch water spinach - blanched / 1 ikat kangkong dicelur,
For the Sambal
20 fresh red chilies / 20 biji cili merah
15 bird's eyes chilies / 15 biji cili padi
1 large onion / 1 biji bawang besar
2 fresh tomato quartered / 2 biji tomato segar dibelah empat
1 " pasted shrimps - charred / 1" belacan dibakar
2 tbsp fried anchoviesand grounded / 2 sdb ikan bilis goreng dan tumbuk halus
1/2 tsp chicken bouillon / 1/2 sdt serbuk pati ayam
1 tsp lime jus / 1 sdt air limau
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa
2 tbsp oil / 2 sdb minyak

PREPARATION

Heat up oil and fry all ingredients excepts seasoning, fried anchovies and lime jus. fry for a few second. /Panaskan minyak dan goreng semua bahan kecuali bahan perasa, ikan bilis goreng dan air limau.
Leave it to cool for a while and ground the ingredients into paste, add fried anchovies, salts, chicken bouillon, sugar and lime juice to taste/ Sejukkan sebentar dantumbuk semua bahan seperti membuat sambal belacan. Masukkan ikan bilis goreng, gula, garam, serbuk pati ayam dan jus limau. Ikut rasa dan sedia dihidang

________________________________________________________________

Biasanya Kangkong kita akan buat samada masak lomak cili padi atau goreng belacan. Paling popular ialah goreng belacan la, tetapi kangkong boleh juga dicelur dan makan bersama sambal belacan, selalunya cara ini akan digunakan oleh orang tua-tua dikampung, oooiiii memang sedap makan dengan nasi panas dan ikan masin, tak payah lauk lain dah. Resipi ini adalah sebenarnya balance dari NASI AYAM PENYET yang saya buat, ada lebihan kangkong dan lebihan sambal tomato saya buat pula sajian untuk hari keesokkannya. Sedap jugala sambal tomato  atau sambal tomat kata orang Indonesia. Patutlah pembantu rumah saya gemar sangkat dan setiap kali keluar ke pasar aje, "ibu jangan lupa beli tomat" rupa-rupanya inilah pukulan sambal tomat Indonesia.

________________________________________________________________

Next Post - Breakfast Menu

_______________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...