This Thai style Spicy Salted Eggs salad or “Yam Khai Khem” is very simple and easy to make. This dish has a combination of spicy and salty, very delicious. Perfect with hot steamed rice. I normally prepared this with porridge,
Ingredients:
- 4 Salted Eggs/ 4 biji telur masin
- 1 tbsp Thai Chilies chopped / 1 sdb cili padi
- 1 tbsp thinly sliced shallot / 1 sdb hiris bawang merah
- 1 tbsp thinly sliced white Onion / 1 sdb hiris bawang besar
- 1 medium tomato cut into 6 sections / 1 biji tomato hiris nipis
- 1 tbsp coriander leave chopped / 1 sdb daun ketumbardicincang
- 1 tsp Fish Sauce / 1 sdt sos ikan
- 2 tbsp Lemon Juice / 2 sdb air limau nipis
- A pin of sugar / sedikit gula
- Cut the eggs into 4 sections. Use the spoon and scoop out the egg from the shell. It's the easiest way to remove the shells. / Telur direbus dan dibelah empat. keluarkan telur dari kulitnya. Untuk mudah gunakan sudu.
- To make a spicy sauce: Put the chilies chopped, sliced shallot, sliced onion, cut tomato into big bowl and mix well./ Untuk sosnya campurkan semua bahan hiris ke dalam satu mangkok besar.
- Add Fish sauce, Lemon juice, a pin of sugar and to taste and mix together./ Masukkan sos ikan, air limau, gula dan gaul rata.Adjust rasa
- Place the eggs onto a serving plate, spoon the spicy sauce mixture over the eggs./ Susun telur di atas pinggan hidang dan taburkan bahan hirisan tadi ke atasnya.
- Garnish with a few coriander leave or lime slice. /Hias dengan daun ketumbar atau hirisan limau
- Serve immediately with hot steamed rice or rice soup. / Hidangkan bersama nasi
Biasanya telur masin ni kita makan begitu aje, tetapi di Thailand, telur asin di taburkan dengan bawang, cili padi, tomato dan sos ikan beserta air limau. Memang sedap. Saya mula menikmati cara ini ketika makan di salah satu kedai bubur nasi di Kampung Baru, KL. Sejak dari itu setiap kali saya rebus telur masin, saya akan hidangkan cara ini. Selalunya saya sediakan menu ini beserta dengan apa-apa jenis bubur pedas
__________________________________________________________________
Next Post - Apam Mekar Segar
No comments:
Post a Comment