Pages

Sunday, April 03, 2011

SPICY MACARONI CHICKEN SOUP / SUP AYAM MAKARONI BEREMPAH


This hearty soup perfect with rice or bread. I made a spicy version using the ready made "rempah sup" soup spices powder. You can make this mild or spicy depending on the spices used. For really spices add some sambal while serving.



INGREDIENTS
1/2 chicken cut into chunk / 1/2 ekor ayam dipotong kecil-kecil
1/2 cup macaroni - boiled / 1/2 cawan makaroni direbus
3 potatoes halved /3 biji ubi kentang dibelah dua
3 tomatoes quartered / 3 biji tomato segar dibelah empat
spring onions - chopped / daun bawang daun sup
fried shallot / bawang goreng
1.5 litre water / 1.5 liter air
1/2 chicken cube / 1/2 pati kube ayam
1/2 packet spicy soup powder  / 1/2 paket rempah sup
1 cinnamon / 1 kayu manis
3 Anise star / 3 bunga lawang
5 cardamon / 5 biji buah pelaga

Ingredients to be grounded
5 clove garlic/ 5 ulas bawang putih
1 onion / 1 biji bawang besar
2"ginger / 1" halia

Ground all and mix with sup powder to form a wet paste / Tumbuk semua bahan dan campur dengan rempah sup menjadikan pes basah.

PREPARATIONS

  1. Bring water to boil. Add chicken, grounded ingredients, cinnamon, anise star, cardamon and potatoes. Simmer until chicken are done./ Masak air hingga mendidih. Masukkan ayam, ubi kentang, bahan yang ditumbuk serta kayu mani, bunga lawang dan buah pelaga. Renehkan sehingga ayam dan ubi empuk.
  2. Add in chicken cubes, pepper and salts to taste./Masukkan pati ayam, lada dan garam secukup rasa.
  3. Add pasta and finally add fresh potatoes./Akhir sekali masukkan makaroni dan tomato. renehkan seketika dan angkatun bawang dan daun sup. Sedia dihidang.
  4. Garnish with dried shallots and spring onions / Taburkan bawang goreng dan dan daun sup. Sedia dihidang.


__________________________________________________________________

Sup yang ringkas dan mudah. Sesuai untuk anak-anak. Ayam dipotong kecil-kecil, makaroni direbus dahulu, dicampurkan ubi kentang dan tomato segar menjadikan sajian ini begitu khasiat sekali. Saya tidak melibat sebarang minyak atau menumis sup ini kerana lemak dari ayam sudah memadai. Sesuai dimakan bersama nasi atau pun roti. Biasanya saya akan menambahkan sesudu sambal cili untuk memastikan sup tidak muak. Sambal dimasukkan ketika dihidang.

_________________________________________________________________

Next Post - Stir Fried Radish


__________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...