This is another old time favorite. Popular among the Nyonya's and the Malay's. The kuih is light yellow or brown in colour if you used palm sugar and has a sweetly scented coconut flavor. I used the white sugar and mine is yellowish. I remembered those days my mom used to bake this cassava kuih using charcoal. According to her using charcoal made the kuih better in texture and the aroma is much better then the normal conventional fan oven.
Recipe adapted from Y3K and you can see, that this recipe calls for steaming and baking. You have to steam the kuih for 30 minutes and brown it in oven for another 20 minute. You can also bake the kuih all the way, I'm just trying the new method by Y3K.
Ingredient (A)
1500 g net weight of grated tapioca / 1500 g ubi kayu parut /
60 g tapioca flour / 60 g tepung ubi
2 eggs / 2 biji telur
300 ml concentrated coconut milk / 300 ml santan pekat
400 ml diluted coconut milk / 400 ml santan cair
Ingredients B
250 g Palm Sugar/ 250 g gula Melaka
150 g white sugar / 150 g gula putih
1 tsp salts/ 1 sdt garam
100 ml screwpine juice / 100 ml air pandan
PREPARATIONS
- Boil ingredients B and sieve / Masak semua bahan (B) dan tapis.
- Mix ingredients (A) together and combine with mixture (B) / Campurkan semua bahan (A) dan satukan dengan bahan (B),
- Line a cake tin with banana leaf and pour mixture into the 9 x 9 tin. / Alaskan dulang pembakar dengan daun pisang.
- Steam it for 30 minutes over hight heat./ Tuangkan adunan dan kukus dahulu kuih selama 30 minit.
- Remove tin and bake in a preheated oven at 170 C for 20 minutes to brown the surface./Alihkan dan bakar kuih dengan oven pada 170 C selama 20 minit.
- Cool Well before cutting. / Sejukkan dahulu sebelum potong.
Bingka Ubi kuih kegemaran orang Melayu dan Peranakan. Kuih ini memang tidak jemu dimakan. Saya masih ingat bagaimana arwah umi memasak bingka ubi dengan menggunakan kayu api dan arang. Kuih dibakar dengan menggunakan api atas dan api bawah. Sekarang ini kita tidak lagi menggunakan metod ini, kewujudan oven moden memudahkan tugas, tetapi menurut arwah umi membakar bingka dengan cara lama menjadikan kuih lebih harum dan enak.Untuk resipi kali ini saya membuatnya dengan dua cara saya mengukusnya selama 30 minit dahulu dan kemudian membakarnya selama 20 minit lagi untuk memastikan supaya kuih cantik kekuningan.Untuk kuih ini juga kita boleh menggunakan gula Melaka dimana kuih akan menjadi warna coklat dan menggunakan gula putih jika kita ingin mewarnakan kuih dengan warna lain. Biasanya kuih ini adalah kuning keemasan atau coklat. Sedap dan lemak, iniadalah kuih tradisi yang teruskan popular sehingga hari ini.
________________________________________________________________
Next Post - Breakfast Menu
________________________________________________________________
1 comment:
hebatnya cantik dan menarik.
Post a Comment