

To boil, you need to peel the tapioca, cut into medium chunks, not too small and not too big, water just enough to cover the tapioca and a pinch of salts. Boil till tapioca tender. Drain water and serve. You can serve the boiled tapioca with sambal or grated coconut. For the sambal please refer to my Sambal Anchovies and for grated coconut, just mix the fresh coconut with a pinch of salts and palm sugar. - ENJOY your breakfast.
________________________________________________________________
Ubi rebus sudah tentu membawa kita kepada kenangan di masa lalu, ialah sebut aje ubi rebus ramai yang akan terkenang arwah nenek moyang kita yang terpaksa hidup dengan sajian ini hari-hari. Kini susah betul nak dapat, kalau dikirakann antara 10 restuarant yang ada, cuma satu restuarant aje yang menyediakan sajian ini. Pendek kata kalau betul-betul teringin nak makan kena plan dan cari ubi sampai dapat. Saya suka makan ubi rebus ini dengan sambal tumis. Wee..... memang favorite betul hendak-hendak kalau dapat yang lembek-lembek ...memang makan tak ingat orang dah. Baru-baru ini jumpa ubi apa lagi borong habis la, buat bingka, kuih talam, ubi kukus dan pagi ni ubi rebus, rasany tertunai sudah hasrat di hati ni. Memang puas la pagi ni dapat breakfast ubi rebus. SELAMAT BERSARAPAN dan semoga pagi ini menceriakan anda semua.
__________________________________________________________________
Next Post - Talam Kacang Merah
__________________________________________________________________
1 comment:
kak sedapnya ubi rebus sy suka makan cicah dengan kelapa + gula .
Post a Comment