If you love Padang Food, I am sure you love this.This is another signature Padang dish. Don't mistaken with chicken popcorn. This dish got it's named from the pop!!! sound produced while frying. Chicken are marinated with special ingredients soaked in coconut water overnight and deep fried. Serve with blanched tapioca leave and sambal. It's really finger licking good. This chicken is unique, because it is fried chicken but doesn’t look like one. It’s silver-colored, not brown.
INGREDIENTS
4 pcs chicken thigh / 4 keping paha ayam
2 litre coconut juice / 2 litere air kelapa
5 tbsp lime juice / 5 sdb jus limau
2 tbsp garlic paste / 2 sdb pes bawang putih
1 tbsp ginger paste / 1 sdb pes halia
1 tbsp white pepper / 1 sdb serbuk lada sulah
3 pieces salam leave / 3 helai daun salam (Indonesian Bay Leave)
2 tbsp margarine / 2 sdb margarine
sufficient oil for deep frying / minyak secukupnya untuk menggoreng ayam
salts to taste / garam secukup rasa.
- Marinade chicken with garlic, ginger, lime juice, peppercorns and salts for a few hour or ideally overnight./ Perapkan ayan dengan jus limau, bawang putih, halia, lad sulah dan garam beberapa jam atau sebaik-baiknya semalaman sehingga ayam meresap semua bahan perapan.
- Boiled marinated chicken with coconut juice and bay leave for 30-40 or until chicken is done and tender./ Rebus ayam yang diperap tadi bersama air kelapa, daun salam dan margarine. Masak hingga ayam empuk. Biasanya dalam 30-40 minit.
- Remove the chicken and drain/ Angkat dan toskan ayam
- Preheat oil and deep fry chicken slowly for 10 minutes. Remove and serve./ Panaskan minyak dan goreng ayam selama 10 minit. Jangan terlalu lama kerana yam telah direbus tadi. Warna ayam tidak perlu kekuningan.
- Serve with ambal and salad/ Hidang bersama sambal da ulam.
_________________________________________________________________
Rasanya Ayam Pop ini tidak perlu pengenalan, memang merupakan sajian Padang yang popular. Ayam ini mendapat nama dari bunyian "pop".... ketika menggoreng. Ianya merupakan ayam goreng tetapi tidak menyerupai ayam goreng kerana warnaya tidak kekuningan sepeti ayam goreng. Ayam ini memerlukan pemerapan yang lama, sebaik-baiknya semalaman sehingga bahan-bahan perapan menyerap ke dalam ayam. Dimakan bersama sambal dan daun ubi kayu atau kangkong rebus. Memang mengTOP dan sedap.
_________________________________________________________________
Next Post - Acar Ikan
_________________________________________________________________
1 comment:
waa.. dah lama teringin nak nak buat tapi bila. bila erk? temgok sini tergode jer...hihihi
Post a Comment