Tuesday, November 12, 2013

BLACK FOREST CAKE


Black Forest Cake memang merupakan kek kegemaran ramai. Terdapat berbagai resipi black forest dan untuk kali ini saya menggunakan resipi dari, Rima - http://www.bisousatoi.com/2011/12/schwarzwalder-kirschtorte-black-forest.html

Agak renyah sedikit tetapi hasilnya memang hebat.



Black Forest Cake


Ingredients


8 biji telur
120 g gula caster
2 sdb ovelette
1 sdt vanilla esen

110 g tepung gandung
30 g serbuk koko
20 g tepung jagung
2 sdb susu tepung

100 g butter
70 g chocolate masakan
2 sdb black forest pes

  1. Panaskan ketuhar pada 180 c
  2. Siapkan dulang pembakar 9" saya menggunakan 3
  3. Cairkan mentega dengan chocolate dan black forest pes..letak sebelah
  4. Satukan semua adunan dan pukul sehingga pekat
  5. Kemudian masukkan adunan mentaga cair.
  6. Kaupkan dan masukkan kedalam dulang pembakar dan bakar selamat 20 minit
  7. Keluarkan dan sejukkan


Cherry Filling

500 g cheri hitam
250 g juice cheri
3 sdb tepung jagung
30 g gula

Satukan semua bahan kecuali cheri dan renehkan..kemudian masukkan cheri dan ketepikan

Cheri Syrup

1/2 cawan juice cheri
1 cawan air

Krim Putar

4 sdt gelatin
16 sdt air sejuk
4 cawan krim puta
1 cawan gula ising
2 sdt vanilla

  1. Masukkan gelatin besma 16 sdt air...campur rata dan renehkan..sehingga gelatin cair dan letak sebelah
  2. Pukul kim putar sehingga soft peak dan masukkan gula ising dan vanilla
  3. Akhir sekali masukkan gelatin dan putar lagi
Untuk mendapatkan hasil pukulan krim yang cantik sejukkan pemukul dan mangkok kedalam freezer


Cara menyediakan kek

1. Letakkan lapisan pertama kek..renjiskan kek dengan jus sirap. Sapukan dengan krim putar..lapiskan dengan cheery filling dan akhiskali lapiskan semuala dengan krim putar.

2. Ulangi proses sehingga habis..dan baki krim dihiaskan atas kek.

2 comments:

rahel said...

Terbaik la kak...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Mana mau lawan ahel..buatanya kemas kali

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...