Arabic Cookies V2 was a crunchy type. Fine sugar was added in the dough making it crunchy and crispy. Creativity also differentiate the cookie from the traditional type. You can add color of your favorite choice.
INGREDIENTS
50 g fine sugar / 50 g gula halus*
125 g ghee / 125 gm minyak sapi*
Pinch of salts / secubit garam*
Red, Green and yellow coloring / pewarna..merah ..kuning dan hijau
Sufficient fine sugar for coating/Gula halus secukupnya untuk digolekkan
PREPARATION
- Combine and mix all ingredients marked * till form a fine dough /Gaulkan semua bahan* sehingga sebati.
Divide dough into three different color /Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
Bentukkan adunan saperti bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar
Bake at 180C for 20-25 minits/ Bakar dalam 180′C selama 20-25 minit
Leave to cool for a while and roll over the fine sugar. Place in paper cups – Optional /Bila dah sejuk taburkan gula halus. Masukkan dalam kertas cawan – jika suka
_______________________________________________________________________________
Biskut Arab versi 2 ini lebih dikenali dengan Crystal Ball. Bezanya dengan versi 1 ialah ia agak ranggup dan tidak begitu gebu. Ini disebabkan gula dimasukkan kedalam adunan ini. Biasanya untuk membezakan dengan versi 1 ia diwarnakan dengan tiga warna pilihan anda. Bahan dan cara membuatnya adalah sama dengan versi 1.
Next Post - Cornflakes Cookies / Biskut Cornflakes
_________________________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment