Pages

Wednesday, September 14, 2011

THICK BEEF CURRY CHICKEN / KARI DAGING PEKAT


This is a Malaysian version of beef curry. You got two choices when making curry as such, is either you make it thick or light. If you prefer thick curry, follow this recipe. I used 3 packet of curry powder and 1/2 cup kerisik (coconut dry fry and pounded till oil surface). This curry serve best with hot steaming rice, roti canai, roti jala or any bread or even with ketupat.

If you are health conscious you can replace the coconut milk with "tairu", the Indian version of curry substitute coconut milk with tairu, it doesn't change the taste so much. To enhance the aroma of your curry do add 1 blade of screwpine.


INGREDIENTS

1 kg beef slice thinly / 1 kg daging dihiris nipis
4 potatoes quartered / 4 biji kentang dibelah 4
2 fresh tomato quartered / 2 biji tomato dibelah 4
2 green chilies halved / 2 biji cili merah dibelah dua
2 sprig curry leaves / 2 tangkai daun curry
1 cinnamon stick / 1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang / 3 kuntum bunga lawang
5 cardmon pod / 5 biji buah pelaga
1 onion slice thinly / 1 biji bawang merah dihiris nipis
1/2 cup "kerisik" / 1/2 cawan kerisik
1 cup coconut milk / 1 cawan santan
5 cups water / 5 cawan air
2 pieces tamarind pulp / 2 keping asam keping
1/2 cup cooking oil / 1/2 cawan minyak masak
salts to taste / garam secukup rasa
1 screwpine leaves / 1 daun pandan

Pounded Ingredients
9 shallots / 9 biji bawang merah
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
2" ginger / 2 halia
3 packet beef curry powder / 3 packet serbuk kari daging
Pounded or blend all ingredients and mix with curry powder ./ Tumbuk semua bahan dan gaul bersama rempah kari.

PREPARATIONS

  1. Heat up oil / Panaskan minyak
  2. Saute the slice onion, add in cinnamon stick, cardamon, anise star, curry leaf and pandan leaf. Saute till fragrant and brown./ Tumis bawang besar, masukkan 3 sekawan, daun kari dan daun pandan.
  3. Add in the wet paste. Continue saute till oil surface / Masukkan pes basah dan terus tumis sehingga naik minyak
  4. Add in beef, potatoes and 1/2 of the water / Masukkan daging, kentang dan separuh daging.
  5. Cover the pot and allow simmer until beef tender. Add more water if necessary / Tutup periuk dan biarkan di atas api sehingga daging agak empuk. Masukkan air lagi jika agak kering.
  6. Add tamarind pulp and coconut milk / Masukkan asam keping dan santan
  7. Finally add in kerisik and allow to cook on low heat until oil surface / Akhir sekali masukkan kerisik dan biarkan masak di atas api kecil sehingga naik minyak.
  8. Before off the heat add in fresh tomato and green chilies/ Sebelum padamkan api masukkan tomato dan cili hijau.


Beef Curry With Rice

Beef Curry With Roti Canai
__________________________________________________________________


Saya jarang masak daging di rumah, buka tidak suka makan daging tetapi saya mempunyai masalah besar untuk memotong daging. Sampai hari ini memang tidak pandai potong daging, kerap kali daging akan jadi liat, tetapi baru-baru ini saya terjumpa satu tempat menjual daging yang akan memotong daging mengikut keinginan kita. Alhamdulillah...selepas ini akan ada banyaklah resipi-resipi daging yang akan saya test.

Untuk resipi kari daging ini saya lebih gemar kuah yang pekat, sedap makan dengan apa jua. Biasanya untuk memekatkan kuah daging ini saya masukkan kerisik dan lebihkan rempah. Saya gunakan rempah kari Baba sebab warnanya cantik dan rasanya enak.

Next Post - ANZAC BISKUT.


________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...