Tyca, final paper was over yesterday, so there's no hurry for me to prepare lunch. Lunch today I want something spicy and hot. I cooked, Squid Curry Nasi Kandar Style, Cencaru Sambal and String Beans With Liver.
Squid Curry with Potato and Okra |
Fried Cencaru With Sambal |
Stir Fried String Beans With Spree |
SQUID CURRY NASI KANDAR STYLE
INGREDIENTS
INGREDIENTS
20 medium size squids- remove ink sac, wash thoroughly and keep aside/
2o ekor sotong hidup sederhana sizenya, buang hitam bersihkan dan letak
sebelah
2o ekor sotong hidup sederhana sizenya, buang hitam bersihkan dan letak
sebelah
5 potatoes cut into four/ 5 biji kentang potong empat
7 okra / 7 kacang bendi
3 small packets Baba Fish curry powder/ 3 paket kecil serbuk kari Baba
3/4 cup fresh thairu/ 3/4 cawan tairu
1 onion cut into 4 / 1 bawang besar potong 4
9 shallots / 9 bawang merah
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
2 stalk curry leaf / 2 tangkai daun kari.
1 screwpine leaf / 1 helai daun pandan
1 tbsp mix halba/ 1 sdb halba campur
5 tbsp tamarind juice/ 5 sdb asam jawa
1 cup cooking oil/ 1 cawan minyak masak
salt to taste/garam secukup rasa
METHOD
Pound shallots and garlic, mix with curry powder and 1 cup of water.Mix
well./ Tumbuk bawang putih, bawang merah dan bancuh bersama serbuk
well./ Tumbuk bawang putih, bawang merah dan bancuh bersama serbuk
kari dengan 1 cawan air.
Heat oil in the pot, saute the curry paste, add curry leave, mix halba
and screwpine leaf.Fry till fragrant / Panaskan minyak tumis rempah,
masukkan halba campur, daun kari dan daun pandan sehingga garing
dan naik baunya.
Add in squid and potatoes, allow to cook for 20 minutes.Add water when
necessary. Allow the squid and potatoes tender, then add in thairu,
okra and slice onions. Add tamarind and salt to taste. Masukkan sotong
dan kentang biarkan lebih kurang 20 minutes. jangan masukkan air
lagi, Sotong akan mengeluarkan air.Masukkan air bila perlu sahaja.
Masukan tairu, asam jawa dan garam, Ikut rasa. Biarkan kentang dan
sotong agak empuk. Bila kari sudah naik minyak masukkan bendi
dan hirisan bawang besar. Masak lagi 10 minit dan padamkan api.
* Curry leaves and screwpine leaf impart a highly aromatic flavor to the curry.
If you want your curry to have the aroma of the Nasi Kandar curry try this
secret recipe.
________________________________________________________________
Hari ini tekak memang terasa nak makan kari sotong ala Nasi Kandar. Saya
beli sotong hidup dalam 20 ekor balik terus masak. Cara membuat sama aje,
tapi rahsia kari yang ummphh terletak pada olahan rempah dan kepekatan
kari. Ini kena pandai adjust. Untuk mendapatkan kari yang semerbak harum
dan menggugat tertangga, rempah kari semasa ditumis biar garing dan
masukkan sehelai daun pandan. Insyallah satu housing area anda akan
tidak senang duduk. Cuba dan maklumkan sayaya kesan. Saya gunakkan
tairu dalam kari saya, sebab nakkan masam-masam sikit tetapi kalau
yang tidak suka gantikan tairu dengan santan. Kena pandai adjust santan
pekat dan santan cair ya.
tairu dalam kari saya, sebab nakkan masam-masam sikit tetapi kalau
yang tidak suka gantikan tairu dengan santan. Kena pandai adjust santan
pekat dan santan cair ya.
_________________________________________________________________
Next Post - Cencaru Goreng Sambal
_________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment