Kuih Sago |
This recipe was taught to me years back in my home science class and this sweet tooth delight is the only kuih that I constantly make. It's easy, spongy and yet delicious.
Ingredients A:
2 cups grated coconut/ 2 cawan kelapa parut
½ tsp salt/ 1/2 tsp garam
Ingredients B
2 cups pearl sago(wash, soak for 60 minutes, drain)/ 2 cawan sago rendam dan toskan.
Ingredient C:
1 cup sugar/ 1 cawan gula
1 tbsp corn flour / 1 sdt tepung jagung
2 tsp rose essence and red coloring/2 sdt esen ros dan warna merah
Method:
- Mix the grated coconut and salt well. Set aside./ Gaulkan kelapa parut dengan sedikit garam. Letakkan sebelah.
- Wash the pearl sago and soak for 60 minutes and drain./ Basuh dan toskan sago.
- Mix the soaked pearl sago with ingredients C./ Campurkan sago dan bahan-bahan C.
- Grease the steaming tray and pour in the pearl sago and steam for 20 minutes./ Leserkan minyak dalam loyang dan curah campuran sago tadi dan kukus selama 20 minit. Sejukkan.
- When cooled, cut into small pieces and roll in the grated coconut./ Bila sejuk baru potong
Rasanya kuih tidak perlu perkenalan. Tetap ungul sehingga sekarang. Menjadi kegemaran. Menariknya ia mudah dibuat. Terdapat dua cara untuk membuatnya, samada kacau di atas api ataupun kukus. Apa pun cara yang digunakan kuih ini tetap sedap dan menjadi kegemaran ramiai.
_________________________________________________________
Next Post - Keladi Goreng Kuih Bakul
_________________________________________________________
.
No comments:
Post a Comment