Talam Ubi or Cassava Tray Kuih, is a perfect way to make use of fresh cassava. You can also use palm sugar for the bottom layer. This kuih also popular in Indonesia and Phillipines. In Indonesia they called it Talam Singkong and not to mentioned the Filipino with the Pitchi-Pitchi. Not bad ha.... quite a universal kuih.
INGREDIENTS
Bottom Layer
500 g cassava grated and squeeze the water/ 500 g ubi kayu parut dan buang airnya
4 tbsp tapioca flour/ 4 sdb tepung ubi
1 cup sugar/ 1 cawan gula
1 1/4 cup coconut milk/ 1 1/4 cawan santan
yellow coloring./ Perwarna Kuning
Combine all ingredients. Pour into a 8 " round tray or 7" square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when it is firm to touch./Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam loyang 7". Kukus selama 20 minit.
Top Layer
3 cups thick santan/ 3 cawan santan pekat
1 cup flour/ 1 cawan tepung gandum
2 tbsp cornflour/ 2 sdb tepung jagung
pinch of salt/ secubit garam
Combine all ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour batter over cooked (bottom layer) and steam on medium heat for 20 minutes. Open the cover and let the fire on for another 10 minutes to dry up the surface. Off the fire and cool the kuih completely before cutting./ Blend semua bahan, tapis dan kacau diatas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus dan terus kukus selama 10 minit lagi untuk memastikan bahagian atas benar-benar kering. Padamkan api dan sejukkan.
_________________________________________________________________
Talam Ubi Kayu, merupakan kegemaran saya. Saya lebih gemar membuatnya dengan menggunakan gula putih berbanding dengan gula merah. Penting apabila membuat Talam Ubi ini pastikan air ubi ini dibuah. Biasanya untuk memudahkan gunakan kain kasa jarang. Ada juga gemar mengambil semula pati ubi kayu yang dimendap tadi dicampur semula dengan adunan bagi meningkatkan rasa ubi kayu itu. Apa pun Talam ini memang sedap.
_________________________________________________________________
Next Post - Talam Jagung
_________________________________________________________________
No comments:
Post a Comment