Pages

Tuesday, December 07, 2010

BOK CHOY WITH DRIED MUSHROOM/BOK CHOY DENGAN CENDAWAN KERING

A very simple and delicious dish. I love Bok Choy with Dried Mushroom. I still used the blanching method to retain the flavor and color of the vegetables. Goes well with any other main Chinese course.




INGREDIENTS

  • 7 pcs dried mushroom soak in water for a while/7 cendawan kering- rendam
  • 15 stalk bok choy/  15 tangkai bok choy.
  • 7 cloves garlic - chopped/ 7 ulas bawang putih dicincang
  • 1/2 cup oil/ 1/2 cawan minyak
  • 1/2 cut water or chicken stalk/ 1/2 cawan air atau stok  ayam
  • 1 tbsp cornstarch/ 1sdb tepung jagung

  • The Sauce/Sosnya
  • 5 tbsp oyster sauce/ 5 sdb sos tiram
  • 5 tbsp thin soya sauce/ 5 sdb kicap cair
  • 2 tbs thick soya sauce/ 2 sdb kicap pekat
  • pepper and sugar/ lada sulah dan garam ikut rasa

  • Combine first all ingredients; stir until well-blended, and set aside./ Campurkan semua bahan dan kacau sehingga sebati.

  • METHOD

  1. Boil water, add in 1 tsp oil and blanch the bok choy for 3 minutes. Drain the bok choy and add in to ice water make sure the bok choy is covered with water completely. Wait for a few minutes and transfer the bok choy to the serving plate. Arrange it in a form of circle leaving the center for the dried mushroom./ Celurkan bok choy dalam air mendidih yang telah ditaruh 1  sdt minyak. Biar selama 3 minit dan angkat. Rendamkan bok choy yang dicelur tadi dalam mangkok yang berisi ice. Pastikan bok choy ditenggelami air. Biarkan sebentar. Toskan dan susun bok choy dalam pinggan. Susun mengikut bulatan bagi memberikan ditengahnya untuk diletakan cendawan kering yang akan dimasak.
  2. Add oil,saute garlics stir-fry over medium-high heat 30 seconds./ Dalam kuali yang sama masukkan minyak dan tumis bawang putih  sehingga naik baunya. Masukkan cendawan kering yang telah dihiris  dan 1/2 cawan air. Biar sebentar sehingga masak. Bancuhkan 1sdb besar tepung jagung bersama 2 sdb air dan masukkan ke dalam cendawan tadi. Ini bagi memekatkan kuahnya. 

Fresh Bok Choy

Dried Mushroom
_______________________________________________________________

Baby Bok Choy ini sangat sesuai dimasak bersama cendawan kering dan sos tiram.  Saya masih menggunakan cara mecelur sayur  bagi mengekalkan  kerangupan sayur. Enak dimakan bersama nasi panas.

__________________________________________________________
Next Post - Stuff Tofu With Peanut Sauce

________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...