Wednesday, January 08, 2014

TRY MY MIDDLE EASTERN BREAKFAST THE FAMOUS SHAKSHOUKA


Saya belajar memakan menu ini ketika berada di Cairo...biasanya dimakan sebagai breakfast. Macam Nasi lemak roti canai di Malaysia.Shakshouka ini ada famous breakfast bagi orang Timur Tengah..baik Lubnan, Israel, Tunisian..Algerian, Moroccon..semua mengemari menu ini. Mudah membuatnya dan bahan yang digunakan pun mudah...pendek kata Shakshouka ini ada masakan telur dalam sos tomato..sedap makan bersama roti.





Shakshouka


3 ulas bawang putih cincang
1 labu bawaang besar dipotong dadu
4 biji tomato segar dipotong dadu
1 biji cili bangla sedang dipotong dadu
2-4 biji telur
2 sdb minyak zaiton
1 sdt paprika
1 sdt jintan putih
1 sdt serbuk cili
3 sdb pes tomato
garam dan gula secukup rasa
daun ketumbar cincang

Cara membuatnya

Tumiskan bawang besar sehingga layu. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik baunya



Masukkan tomato dan cili bangla dan tumis lagi 5 minit.


Masukkan tomato pes


Masukkan paprika, serbuk cili, jintan putih, garam dan gula secukup rasa


Biarkan reneh seketika


Perlahan-lahan masukkan telur dan biar di atas api sehingga telur masak .


Angkat dan taburkan daun parsley atau daun ketumbar




© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

2 comments:

Qasey Honey said...

sgt myelerakan..nk cuba nti..tq kak resepi..

Nurshahriman said...

Salam

Simple to cook even though there are quite a lot of ingredients...It's a must cook dishes, yummyy...Thank you so much kak..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...