Sunday, January 12, 2014

THE TRADITIONAL PAVLOVA


Resipi basic Pavlova..boleh dibuat saiz biasa mahupun saiz kecil. Buah-buahan atas adalah pilihan masing-masing.

6 biji putih telur
1/4 sdt cream of tartar
1 1/4 cawan gula halus
1 sdt tepung jagung
1 sdt cuka
1 sdt essen vanilla

Cara Membuatnya
Pukul putih telur bersama cream of tartar sehingga soft peak.
Masukkan gula satu sudu demi sesedu sehingga habis dan pekat.
Kaupkan tepung jagung,kaup-kaupkan dalam adunan putih tadi.
Masukkan sekali masukkan cuka dan esen vanilla..juga dikaup rata.
Bentukkan bulat 8 atau 9" di atas parchment paper
Bakar pada suhu 110 c selama 1 1/2 jam
Bila sudah masak renggangkan pintu oven dan biarkan pavlova dalam oven

Toppingnya
1 cawan whipped cream
1 sdb gula kasar
Buah-buahan berries kesukaan anda

Pukul whipped cream hingga kembang. Masukkan gula dan pukul sehingga soft peak.

Cara Menyediakanya

Pipekan cream ke atas pavlova dan susun buah-buahan. Selalunya buah berries

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...