Saturday, January 11, 2014

CHOCOLATE PAVLOVA


Pavlova ini memang menarik....cantik bila dihiaskan dengan aneka buah berries. Manis...tetapi tetap menjadi dessert kesukaan ramai. Untuk kali ini saya menggunakan resipi joyofbaking dengan meletakkan serbuk koko dan cebisan cokolat masakan. Memang terasa..cokolatnya..and absolutely sedap..!!!!

Chocolate Pavlova

6 biji putih telur
1/4 sdt cream of tartar
1 1/4 cawan gula halus
1 sdt tepung jagung
1 sdt cuka
3 sdb serbuk koko
55 g chocolate masakkan di potong kecil
1 sdt essen vanilla

Cara Membuatnya
Pukul putih telur bersama cream of tartar sehingga soft peak.
Masukkan gula satu sudu demi sesedu sehingga habis dan pekat.
Satukan serbuk koko dan tepung jagung,kaup-kaupkan dalam adunan putih tadi.
Masukkan sekali masukkan cuka dan esen vanilla..juga dikaup rata.
Akhir sekali kaupkan cokolat masakan yang dipotong kecil.
Bentukkan bulat 8 atau 9" di atas parchment paper
Bakar pada suhu 110 c selama 1 1/2 jam
Bila sudah masak renggangkan pintu oven dan biarkan pavlova dalam oven

Toppingnya
1 cawan whipped cream
1 sdb gula kasar
Buah-buahan berries kesukaan anda

Pukul whipped cream hingga kembang. Masukkan gula dan pukul sehingga soft peak.

Cara Menyediakanya

Pipekan cream ke atas pavlova dan susun buah-buahan. Selalunya buah berries

© PATYSKITCHEN. All images & content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write 

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...