Another variation of the evergreen kuih "talam", this time around I added 1 cup of chopped jackfruits and some sago. Combination of coconut milk and jackfruits made this kuih talam really tasty. Creamy and delicious. Great for "buka puasa" dessert.
Talam Nagka Bersagu
Lapisan Bawah
1 cawan
nangka- di cincang
1 cawan
tepung beras
3 s/b tepung
jagung
3/4 cawan
gula pasir
3 cawan
santan cair
2 helai daun
pandan
sedikit
garam
- Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
- Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
- Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
- Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
- Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit
Lapisan Atas
1/3 cwn
tepung beras
3 cwn santan
4 tbs tepung
jagung
1 tsp garam
½ cawan sago
direbus dahulu, tos dan buang airnya
Campur semua
bahan **. Kacau. masak sekejap dengan api sederhana hingga naik wap.
tuangkan
atas lapisan nangka, dan taburkan sago yang telah dimasak kukus lagi hingga masak.
Jumpa nangka...terus terasa nak makan kuih talam..buat sedikit. Saya buat 1/2 adunan dan kukus dalam acuan kecil..jadi taklah membazir nanti..anak-anak pula kureng benda-benda macam ni. Memang satu kombinasi hebat antara lemak santan dan nagka..memang sedap. Sesuai dijadikan sajian berbuka puasa.
Next Post - Oyster Sauce Squid
1 comment:
nampak sedap..betul tu dr membazir baik buat apa yg patut kan..
Post a Comment