Saturday, June 16, 2012

BLUEBERRY DOUGHNUT / DONUT BLUEBERRY


Look at the doughnut....tempting ha...it's soft and fluffy. I love this.!!!! This is actually a Mayo Doughnut recipe that I renamed it to Blueberry Doughnut since I serve the doughnut with blueberry jam. Well it's superb..the combination of the doughnut and blueberry made these a perfect tea time menu. - AWESOME

Blueberry Donut (Adapted from Ros Jintan Manis)

330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis ( ros guna mayonis jenama kimball)
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2  sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti dan sedikit blueberry jam untuk dihidangkan sekali.

Kaedah 1~ Penggunaan Bread Maker (BM)
Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

Kaedah 2 ~ Jika uli tangan
Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.

Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan bersama blueberry jam.
Resipi ini sebenarnya resipi donut mayo yang ramai dah cuba...saya aje baru nak cuba..agak ketinggal sedikit. Resipi dari Nor Jintan Manis. Gebu betul donut ini dan yang bestnya kombinasi blueberry jam ini memang kena dengan donut ini. Mudah membuatnya dan sesuai untuk dijadikan sajian minum petang.

Next Post - Father's Day Special

2 comments:

CitarasaKu said...

Salam Paty.....i really loved this..hehe dah falling in love with your donat. Hmmm tak sabar lah nak rasa...

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu k.Paty.lembutnya donut tu..dg filing lagi...sedapppnya.........

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...