Saturday, August 13, 2011

RAMADAN 12 - I'M BACK WITH MY FIRST IFTAR MENU NASI BOKHARI, DALCA TULANG, AYAM MADRAS, ACAR TIMUN, PAPADOM, JELLY EGGS PUDDING AND LIME JUICE

It's still not to late to extend my SALAM RAMADAN to all, I just got back from my visit to the HOLY LAND, I was there for almost two weeks, departed on 29th July 2011 and safely reached home Wednesday. Took one day rest and started my Ramadan Cooking for Friday Buka Puasa.

It's a normal practice for me when come Ramadan I will take 2 days to sponsor "buka puasa" to my "surau" - mosque community. Normally it's either in Penang or Sungai Petani two  places where I have much contacts. This year I had it in Penang and yesterday I cooked Bukhari Rice, Dalca Tulang, Chicken Madras, Cucumber Relish, Fried Pappadom and for dessert some Eggs Pudding. Drink of the day was Lime Juice.

Cooked for 100 pax with the help of family and friends. Thank god everything went out smoothly.

Bukhari Rice

Beef Bones Dalca

Chicken Madras

Spicy Papaddom
 
Jelly Egg Pudding


Bukhari Rice is famous Middle East rice dish and it is essentially a variation of pilaf. The rice are normally cooked with chicken inside, however this time around I made the rice plain, yeah... yeah just to ensure that it will lasted till sahur.

BUKHARI RICE

3 onions thinly sliced / 3 biji bawang besar dihiris halus
2 carrots shredded/ 2 batang lobak merah diparut
5 tomatoes diced / 5 biji buah tomato dihiris dadu
5 cups Basmati rice rinsed & soaked / 5 cawan beras basmati - lebih kurang 1 kilo
5 cups water/ 5 cawan air
3/4 cup evaporated milk / 3/4 cawan susu cair
1/2 cup raisins / 1/2 cawan kismis
3 tsp salt / 3 sdt garam
2 tbsp Faizah Bukhari Rice spices / 2 sdb rempah Nasi Bukhari Faizah
1 tsp saffron / 1 sdt koma-koma
5 green chilies - blend to form white paste/ 5 biji cili hijau diblend halus
9 shallots - blend/ 9 biji bawang merah diblend halus
5 garlic - blend/5 ulas bawang putih diblend halus 
1" ginger - blend/ 1" halia diblend halus
5 cardamom pods / 5 biji buah pelaga
1 cinnamon stick / 1 batang kulit kayu manis
1 bay leaf / 1 helai daun salam
5 tbsp ghee/ 5 sdb ghee

  • Sauté onion for 5 minutes on medium to low heat./ Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan.
  • Add blended garlic, shallots, green chilies, Faizah Bukhari rice spices, blended ginger cardamom & cinnamon stick & sauté for 5 minutes on medium heat. / Satukan, rempah bukhari, cili hijau, bawang merah, bawang putih dan halia, masukkan ke dalam bahan tumis tadi. Masukkan buah pelaga dan kayu manis. Tumis sehingga garing dan naik baunya.
  • Add the carrots & sauté for another 5 minutes. / Masukkan lobak merah dan terus tumis sehingga lobak layu
  • Add the diced tomatoes and continue stirring for 10 minutes until the tomatoes cook through, its juices are released then reduced & start to slightly catch on the bottom of the pot./ Masukkan tomato buah dan terus renih sehingga tomato mengeluarkan airnya.
  • Add the water and milk bring to a boil scraping the bits on the bottom of the pot./ Masukkan air dan susu cair.
  • Add saffron mix with rose water / Masukkan koma-koma yang dikembangkan dengan air mawar.
  • Add rice, remaining 2 tsp of salt, bay leaf & raisins./ Akhir sekali masukkan beras, garam daun salam dan masak sehingga kering. 
  • Cover & let simmer on low heat 20-30 minutes./ Kecilkan api dan biarkan sehingga nasi masak
  • Sperinkle with fried shallots and roasted almond or cashew nuts / Taburkan bawang goreng, badam atau gajus panggang.
_____________________________________________________________

Salam Ramadan semua, hampir dua minggu tidak bersiaran kerana mengerjakan umrah dan kini saya kembali dengan menu-menu Iftar. Menu ini saya siapkan untuk majlis berbuka puasa di khairat surau saya. Biasanya dalam bulan Ramadan saya akan memperuntukkan dua hari menyediakan jaudah berbuka. Selalunya samada di Pulau Pinangatau di Sungai Petani, dua tempat yang saya mempunyai kenalan ramai dan biasa dengan masyarakatnya. Untuk kali ini saya sediakan Nasi Bukhari, Dalca Tulang, Ayam Goreng Madras, Acar Timun, Pappadom dan untuk dessertnya saya buat Pudding Jeli Telur dan minuman sesuai digandingan dengan menu yang agak berminyak ini saya siapkan Jus Limau Nipis.

Peruntukkan untuk 100 orang dan dimasak dengan bantuan keluarga dan sahabat handai. Alhamdulillah semua berjalan lancar, nasi masak cantik, dalca empuk, ayam enak dan dessert serta minuman dingin dan menyegarkan. Nasi Bukhari ini biasanya dimasukkan ayam ke dalamnya cara Ruz Bukhari tetapi saya tidak masukkan ayam dalam resipi ini, saya buat plain bukhari, senang, kalau ada ada yang hendak bungkus bawa balik, bolehlah tahan sampai sahur. SELAMAT BERBUKA.

Next Post - Ayam Goreng Madras

____________________________________________________________

4 comments:

My Home Diary in Turkey said...

I've been waiting for U this long.. kiranya umrah.. semoga diterimaNYA semua ibadah Paty ya :)
Selamat berpuasa.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hey Thanks Citra, hem yes....I forgot to leave a note before departure, a normal routine evEry two years - CHARGE THE BATTERY, ya semoga diterima ibadahnya AMIN. RAMADAN AL MUBARAK

cik cek said...

Selamat pulang Kak Patys...alhamdulillah selamat dah mengerjakan umrah...seronoknya umrah dibulan posa...bila pulak turn cek nak kesana ek...Hope kak Patys sihat sejahtera...rinduuuunya lama tak nampak kak patys....

Wah bestnya menu...macam2 ada...sedapnya nasi bukhari tu...emmmm...bestnya...

Salam ramadhan...tuk kak patys sekeluarga...:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cikcek,alhamdulillah semuanya sihat, memang seronok beribat di bulan mulia ini, tak ingat semua hal dunia...buka puasa pun kat masjid, lepas terawih baru ingat nak makan.

Menu di atas giliran saya siapkan morei untuk jemaah masjid, memang tiap-tiap tahun buat. Buat apa yang patut aje... RAMADAN AL-MUBARAK untuk cikcek and family.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...