Pages

Tuesday, August 30, 2011

RAYA SPECIAL - EGGLESS CHCOLATE CAKE



This eggless Chocolate Cake is a favorite among the Malay Cooking Blog, every where you walk in you definitely find this recipe. many had tried and I took the opportunity to try. I run into it in Along homekreation.blogspot.com  book marked the recipe and made it before Ramadan.
This is an awesome recipe, dense moist and off course yummy!!!. I made a chocolate ganache for the layer and topping.

Well if you still have some cakes or cookies ingredients and running out eggs try this recipe you will love it!!!!  

INGREDIENTS
1 cup flour /1 cawan tepung gandum *
1/2 cup cocoa powder / 1/2 cawan serbuk koko *
1 tsp baking powder /1 camca teh baking powder*
1/2 tsp soda bicabornate / 1/2 camca teh soda bicarbonate*
2 tbsp milk powder / 2 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
1 cup brown sugar /1 cawan gula perang @ soft brown sugar
1/2 cup cornoil /1/2 cawan minyak jagung (mat guna canola oil)
1 1/4 ice water /1 1/4 cawan air dari peti sejuk
1 tsp vanilla essence /1 camca teh esen vanilla
1/2 tsp mocha flavour / 1/2 camca teh mocha flavor
pinch of salts / Secubit garam
1 tsp vinegar / 1 camca teh cuka makan atau jus lemon
Cooking chocolate / Coklat cair untuk hiasan

PREPARATIONS
  1. Preheat oven at 175 C. Grease baking sheet 8 x 8 / Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak. Atau guna tin bulat berukuran 8 inci. Ketepikan.
  2. In a bowl combine ingredients marked * together with brown sugar and salts. Mix well . Add atwer, oil vanilla and mocha flavour / Dalam satu bekas, masukkan bahan2 yang diayak bersama gula perang dan garam tadi, gaul rata. Tuang air, minyak, esen vanilla dan mocha falvor, dan kacau dengan whisk hingga semua sebati dan tidak bergentel2.
  3. Add vinegar or lemon jus and mix well. Pour into baking shaeet and bake for 35-40 minutes. /Masukkan cuka atau jus lemon (mat guna oren sunquick) dan kacau hingga sebati. Tuang dalam tin dan bakar selama 35 - 40 minit atau hingga masak, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihias. Boleh hidangkan...
_________________________________________________________________

Resipi yang cukup menarik dan sesuai juga dihidangkan waktu Raya ini. Ramai yang sudah mencubanya, saya baru nak try. Buat ini sebelum Ramadan lagi, anak-anak ajak kawan-kawan bermalam di rumah jadi saya buat kek ini sebagai sajian petang. Tidak menggunakan telur jadi kek ini agak rendah sedikit, saya buat dua adunan dan lapiskan dengan cokalat ganache. Lembap dan berat, cukup sedap.


Next Post - Juadah Raya
__________________________________________________________________





    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...