Kalau di rumah lempeng ini dipanggil roti bawang dan merupakan favourite breakfast di zaman persekolahan dulu. Biasanya kalau ada lebih kuah asam pedas, kari atau pun sambal tumis, makanya breakfast untuk keesokan harinya udah boleh agak...ha..ha look's like the best way to make do with leftover curry.
Roti Bawang
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/2 cawan air (atau ikut lembut)
- 2 camca besar minyak makan
- 1 biji telur
- 1 biji bawang besar, didadu kecil
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali garam, kacau rata dan tambah garam secukup rasa, rehatkan adunan 10 minit.
- Panaskan non-stick pan berukuran 8 inci, oles sedikit minyak makan dan bila panas, tuang sesenduk bancuhan lempeng tadi, ratakan dan masak dengan api perlahan hingga permukaan lempeng kelihatan kering.
- Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi hingga kekuningan dan kelihatan sedikit garing. Angkat dan lakukan proses yang sama untuk baki bancuhan, buat hingga siap.
- Hidangkan bersama kuah kari, sambal tumis atau sos kegemaran anda..selamat mencuba
Notes
No comments:
Post a Comment