Pages

Wednesday, April 19, 2017

LEMON BUTTER CHEESE CAKE WITH FRESH CREAM AND BLUEBERRY JEM


Kek ini adalah campuran butter cake dan cheese, cuma diberi nafas baru dengan menghiaskan dengan fresh krim dan blueberry jem. Saya suka kek ini tekturenya lembut dan yang penting its a moist butter cake. Jika tak suka hiasan, kek ini sesuai makan begitu aje


Lemon Buttern Cheese Cake

    • 225gm tepung gandum
    • 1 1/2 baking powder
    • 200gm pure butter atau lepa susu
    • 180 gm cream cheese
    • 150gm gula 
    • 5 biji telur
    • 1/2 sudu kecil parutan kulit lemon
    • 1 sudu kecil jus lemon


    Pukul butter, cheese dan gula hingga kembang, gebu dan bertukar warna menjadi putih (low speed kemudian sederhana kemudian high speed).

    Masukkan telur sebiji demi sebiji di selang seli dengan  tepung. Masukkan jus lemon dan pukul lagi sampai sebati.

    Masukkan dalam loyang saiz 8-9" yang telah dilapik baking paper atau dispray terlebih dahulu.


    Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga masak. Angkat dan sejukkan atas redai.

    Hias dengan fresh krim dan jem blueberry
      Notes


      RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
      All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

      No comments:

      You Might Also Like These

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...