Lobak putih adalah antara sayuran yang agak kurang popular terutama dikalangan masyarakat Melayu, saya cara memasaknya tetapi sayur ini kalau kena dengan caranya memang sedap. Resipi di bawah ini adalah sup popular dikalangan masyarakat Korea.
Lobak putih dijadikan sup bersama hirisan daging yang dipotong nipis. Sup ini sedap jika digunakan kicap khasnya tetapi jika tiada kicap cair pun sesuai digunakan
Sup Lobak Putih ala Korea
- 1 batang lobak putih dihiris 4 segi
- 2 tangkai daun bawang
- 200 daging dihiris nipis
- 2 ulas bawang putih dicincang halus
- 1 sdt minyak bijan
- 2 sdb Korean soup soy sauce** (guk ganjang)
- lada sulah dan garam ikut rasa
- Perap daing dengan sos minyak bijan bawang putih lada dan garam
- Panaskan minyak dan tumis bahan perap tadi sehingga ia bertukar kekuningan
- Masukkan 8 cawan air dan renehkan sehingga daging agak empuk
- Masukkan lobak putih dan biar seketika lebih kurang dalam 15 minit lagi
- Masukkan daun bawang dan angkat
Notes
No comments:
Post a Comment