Tekak ini sentiasa menginginkan sesuatu yang manis...ha...ha chocolate terlintas di kepala, so google dan jumpa resipinya di blog Rahel, kawan kita juga. Saya gunakan resipinya dan taburkan sedikit pistachio kebetulan lebih dari buat kek baru ini.
Pistachio Chocolate Enclair
- 1/4 cawan susu segar
- 1/4 cawan air
- 1/4 cawan mentega
- 1 sudu kecil gula halus
- 1/2 cawan tepung gandum-diayak
- 2 biji telur
- 1/2 sudu kecil esen vanila
Inti
Custard:
- 550ml susu segar
- 90g gula pasir
- 60g tepung custard
- 1 sudu besar marjerin
Chocolate
Glazed:
- 100g dark chocolate
- 30g mentega
Cara:
- Masak susu,air,mentega dan gula hingga mendidih.
- Kecilkan api dapur dan masukkan tepung gandum dan kacau hingga adunan sebati. Matikan api dan terus kacau adunan lagi hingga 1-2 minit.Biarkan adunan suam.
- Masukkan esen vanila dan telur satu persatu sambil dikacau adunan hingga lembut.
- Masukkan adunan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya selebar 1/2 inci''.Picit keluar adunan memanjang 1 1/4 inci'' dan berjarak di atas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 170'C selama 25 minit atau hingga keemasan mengikut kepanasan oven masing-masing.Angkat puff dan sejukkan di atas redai.
- Isi puff dengan inti custard dan hias dengan coklat cair.Tabur kekacang atau manik2 berwarna untuk mencantikkan lagi chocolate eclair jika suka.
- Untuk Inti Custard:masak 3 bahan pertama hingga pekat dan masukkan mentega dan kacau hingga sebati.Sejukkan custard dan isikan ke dalam piping bag dan picitkan secukup inti ke dalam puff.
Untuk
Chocolate Glazed:
- Campurkan kedua bahan dan masak cara double-boil hingga cair. Ambil sekeping-sekeping puff berinti dan celupkan permukaannya dengan coklat cair atau boleh disiramkan saja coklat cair ke atas puff dan hias ikut kreativiti masing2. Saya taburkan dengan kacang pistachio
- Simpan mini chocolate eclair di dalam peti sejuk untuk didinginkan.
Notes
No comments:
Post a Comment