Pages

Monday, April 03, 2017

PAD KA-PRAO GAI / THAI BASIL CHICKEN


Thai Basil Chicken rasanya "world" cukup terkenal dan kerap kali juga jika kita menonton program masakkan baik tempatan mahupun antarabangsa pasti ada aje chef-chef berkongsikan resipi ini. 

Bukan aje bahannya mudah dicari kecuali daun selasihnya, membuatnya cukup mudah, ketuk2 bawang dan cili padi masukkan ayam dan sosnya dan daun selasih..puk-puk siap. Menu ini biasanya dihidang bersama nasi dan telur goreng...masyallah sedap sekali.




Thai Basil Chicken


  • 2 keping dada ayam size besar di cincang halus
  • 5-6 ulas bawang putih
  • 7-8 biji cili api (kalau tak makan pedas boleh kurangkan)
  • 1 biji cili merah
  • Daun kemangi/basil dalam 20-30 helai
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos ikan 
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu besar kicap masin
  • Gula Garam 


Cara2 Menyediakannya


  1. Tumbuk halus bawang putih dan cili api
  2. Tumis sampai naik bau, masukkan ayam cincang, masuk air skit kalau nak berkuah boleh lebihkan air. 
  3. Masukkan segala sos dan kicap. 
  4. Masukkan cili api dan daun selasi. Masukkan gula dan garam seckup rasa .
    Notes


    RECIPE SOURCE:  PATYKITCHEN. BLOGSPOT.COM
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    No comments:

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...