Kebetulan berada di Kedah, sempat memborong di Pekan Rabu, ternampak rempah nasi daging jadi saya pun beli, saja hendak try. Biasanya saya guna rempah kurma atau rempah nasi bokhari Faiza aje kali ini dah ada saya try aje. Cara memasaknya sama aje , nasi dimasak bersama air rebusan daging. Daging se elok-eloknya dipotong besar aje senang dihidang.
Apa yang suke tentang nasi daging ni ia taak perlu dengan banyak cukup dengan air asam aje. Walaupun tidak berkuah ia nyata sedap
Nasi Daging Utara
- 1 kg daging (dipotong kube besar dan rebus)
- 4 cawan beras (dibersihkan)
- 4 cawan air rebusan daging (ikut beras)
- 1 cawan susu cair
- 3 sudu besar rempah nasi daging atau kurma atau nasi bokhari Faiza)
- 3 biji tomato (potong dadu)
- 2 sdb tomato puri
- garam dan gula
- 3 daun ketumbar (dihiris)
- 3 sdb minyak sapi atau minyak zaiton
Bahan tumis:
- 1 kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 kuntum bunga cengkih
- 3 kuntum buah pelaga
- 1 bawang besar (dimayang)
Cara-cara:
- Panaskan minyak. Tumis bahan penumis hingga naik bau.
- Masukkan rempah, tumis biar garing dan wangi
- Masukkan tomato hiris
- Masukkan beras yang dibasuh dan tos, biar sekejap.
- Masukkan air rebusan daging, daging, tomato puree, susu cair, dan hirisan daun ketumbar,gula dan garam. Biar sehingga mendidih.
- Masakkan nasi sehingga masak
Resepi air asam.
Bahan (tumbuk)
15 biji cili padi
1" belacan dibakar dahulu
Bahan hiris
- 3 biji tomato
- 2 biji bawang besar
- 7 biji cili padi
Bahan perasa
- 1/2 cawan air asam
- 2 sdb kerisik
- 3 sdb sos tomato
- garam dan gula secukup rasa
Cara cara
Satukan semua bahan dan adjust rasa. Gaul hingga berpalut semua. Guna sedikit air daging dalam air asam tadi.
Notes
No comments:
Post a Comment