Kalau berpuasa ini merupakan favourite saya berbuka dan kalau berjalan-jalan di Jalan TAR pasti singgah membelinya. Tak tahu kenapa saya memang akan mencari vadai ini pada bulan puasa. Membuatnya tidak susah tetapi bila memikir untuk memproses dhalnya itu yang selalu jadi hal kerana kalu terlalu banyak air adunannya akan menjadi lembik dan kalau kurang pula akan berketul-ketul so kena pandai balance.
Saya suka vadai saya banyak dengan hirisan cili hijau. Selain cili hijau bayam dan peria juga merupaka pilihan. Vadai ini sedap dimakan bersama sos asam jawa atau pun cili sos
Masala Vadai
- 4 cawan kacang dal - rendam 4 jam
- 2 biji bawang besar - dicincang halus
- 3 ulas bawang putih
- 5 tangkai cili kering dihiris halus
- 2 biji cili hijau - dicincang halus
- 1 sudu besar jintan manis - ditumbuk kasar
- 1 sdt garam masala
- 2 tangkai daun sup dan daun bawang - dicincang halus
- 1 tangkai daun kari - dicincang halus
- 1 biji telur
- Sedikit garam
- Serbuk perasa
Cara:
- Tinggalkan 1/2 cawan kacang dal, selebihnya dikisar dengan telur dan masukkan sedikit air (1 senduk kecil saja).
- Campurkan semua bahan yang dikisar dengan 1/2 cwn kacang dal dan semua bahan yang lain dalam 1 bekas gaul sebati.
- Panaskan kuali dengan api perlahan dan kepal-kepalkan bentuk bulat, masukkan perlahan-lahan dalam minyak dan goreng hingga kekuningan.
Notes
No comments:
Post a Comment